Egészséges, pillanatok alatt összedobható, házi zabkekszet készíthetünk többek között egy kis zabpehely, alma, dió és fahéj felhasználásával. A fűszerezése szívmelengető, jól esik egy bögre forró tea, és tejeskávé mellett elmajszolni, vagy a reggeli rohanásban bekapni, és ezáltal garantálni, hogy jól induljon a nap. Érdemes belőle dupla adagot készíteni, mert gyorsan fogy, sokáig eltartható a kekszes dobozkában. A gyerekeknek jól jön a suliban, oviban uzsira, és a munka során is kellő boldogsághormonnal és energiával tudja támogatni a felnőtteket.
Almás, fahéjas zabkeksz recept
Hozzávalók:
- 10 dkg porcukor,
- 1 tojás,
- 10 dkg puha vaj,
- 10 dkg finomliszt,
- 20 dkg zabpehely,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 1 tk. fahéj,
- 1 db alma,
- 1 db citrom,
- 5-10 dkg dió.
Elkészítés:
- A tojást a porcukorral, és az olvasztott vajjal összeturmixoljuk.
- Összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, összedolgozzuk.
- Lereszeljük az almát, hagyjuk, hogy picit levet eresszen. Kinyomkodjuk az alma levét, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá.
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Amíg az bemelegszik, fagyiadagoló vagy evőkanál segítségével kekszhalmokat pakolunk a szilikonos sütőpapírral borított tepsire, egymástól tisztes távolságban. Picit ellapítjuk, és kidíszítjük egész dió darabokkal a kekszek tetejét.
- Légkeverés mellett 180 fokon sütjük szép aranybarnára, kb. 10-15 perc alatt.
Tippek:
- A receptet alapreceptként is használhatod, és bátran variálhatod a belevalókat. Pl. gazdagíthatod aszalt áfonyával, kandírozott gyümölcsökkel, mandulával, mogyoróval, étcsokoládé kockákkal.
- A tetejét akár csokiba is márthatod.
- Nagyon jól áll neki a belereszelt citrom- vagy narancshéj is.
- Dupla adag készítésénél a szódabikarbónát nem szabad duplázni, abból ugyanúgy elég 1 késhegynyi.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető az almás, fahéjas zabkekszhez.