Málnás, mandulás vegán keksz

Tojás-, laktóz- és gluténmentes csodakeksz

Málnás, mandulás vegán keksz recept

Ebben a receptben teljes egészében vegán alapanyagokkal dolgozunk, tojás-, laktóz- és gluténmentes lesz a keksz, ugyanakkor bámulatosan finom. A kellemesen édes és mandulás ízjegyeket remekül kiegészíti a málna savanykássága, és jól esik hozzá a kekszekre rápirult mandulaszeletek ropogóssága. Az elkészítése nagyon egyszerű: csak meg kell várnunk, amíg magába szívja a lenmag a vizet, hogy ezt követően “tojásként” funkcionálhasson, minden alapanyagot összekeverünk, kupacokat adagolunk a tepsire, majd kidíszítjük mandula szeletekkel és friss málna szemekkel.

Málnás, mandulás vegán keksz recept

Hozzávalók:

  • 1 púpos ek. lenmag,
  • 3 ek. víz,
  • 17 dkg natúr mandulakrém/mandulavaj,
  • 10 dkg nádcukor,
  • 10 dkg rizsliszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 dl mandulatej,
  • 7 dkg szeletelt mandula,
  • 12,5 dkg friss málna.

Elkészítés:

  1. A lenmagot ledaráljuk por állagúra egy kávédaráló segítségével, majd 3 evőkanálnyi vízzel elkeverve 5 percre magára hagyjuk. Ennyi idő alatt besűrűsödik, és enyhén zselés állagúvá válik, ami kiválóan helyettesíti a tojást.
  2. A mandulakrémet, cukrot és lenmagos keveréket turmixgéppel alaposan összedolgozzuk. A rizslisztet a sóval, szódabikarbónával elkeverjük, hozzáadjuk a manduakrémes részhez, majd mandulatejjel lazítjuk fel, belekeverve 5 dkg szeletelt mandulát.
  3. 2 evőkanál, kekszadagoló vagy fagyis kanál segítségével 1-1 kupacot helyezünk a szilikonos sütőpapírra, picit ellapítjuk és a maradék mandula szeletekkel, málna szemekkel díszítjük ki a tetejüket.
  4. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, sütőtől függően kb. 12-15 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a keksz, nem ragad-e már semmi a tűre.


Tippek:

  • Mandulavaj helyett más magvajjal is kísérletezhetünk, pl. mogyoróvajjal is megsüthetjük a kekszet, amihez a mogyoróvajat akár házilag is elkészíthetjük natúr földimogyoró krémes állagúra történő darálásával.
  • Lenmag helyett a chiamagot is hatékonyan használhatjuk a tojás helyettesítésére.
  • Rizsliszt helyett más lisztet is belekeverhetünk, pl. mandulalisztet, gluténmentes zablisztet.
  • Gazdagíthatjuk csoki cseppekkel, vagy friss málna helyett aszalt gyümölcsökkel, és egyéb magokkal is kipróbálhatjuk.

Málnás, mandulás vegán keksz képek

Ha tetszett a fenti Málnás, mandulás vegán keksz recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló keksz recepteket is: Mogyoróvajas csók, Almás, fahéjas zabkeksz recept, Csokis linzer keksz recept .

További receptötletek a hozzávalókból: lenmag, málna, mandula, mandulavaj, rizsliszt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gluténmentes, keksz, laktózmentes, málnaszezon, tojásmentes, vegán.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Málnás, mandulás vegán keksz recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató