Ne ijedjünk meg a hosszú recepttől, mert sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint leírni a pontos lépéseket, és minden perc ráfordított időt megérdemel. Ugyanis ez a pite lehetne az almás piték királynője. Omlós tészta alappal, extrákkal, nyújtás nélkül, morzsás, mandulás tetővel, vaníliapudingos réteggel, és simogatóan fahéjas fűszerezéssel emelkedik ki a klasszikus almás piték sorából.
Vaníliapudingos, almás morzsapite recept
Hozzávalók egy 24/26 cm átmérőjű tortaformához:
Almás réteghez:
- 45 dkg tisztított, darabolt alma,
- pár csepp citromlé,
- 2 cs. vaníliás cukor,
- 2 ek. cukor,
- 1-2 tk. őrölt fahéj,
- 3 tk. kukoricakeményítő.
Vaníliapudinghoz:
- 1 cs. vaníliás pudingpor,
- 2 dl tej,
- 2 dl habtejszín,
- 3 ek. kristálycukor,
- 1 cs. vaníliás cukor.
Alsó, omlós tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 csipet só,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 10 dkg kristálycukor,
- 12,5 dkg hideg vaj,
- 1 tojás.
Morzsához:
- 20 dkg liszt,
- 1 csipet só,
- 6 dkg kristálycukor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 12 dkg hideg vaj.
Elkészítés:
- Elsőként készítsük el az alsó, omlós tésztát, hogy legyen ideje a hűtőben pihenni. A lisztet, sütőport, sót, cukrokat keverjük össze és morzsoljuk el a két tenyerünk között a hideg vaj darabokkal. Amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a tojást, jól összegyúrjuk egy gombóccá, és betesszük a hűtőbe pihenni.
- A vaníliapudinggal folytatjuk, hogy annak is legyen ideje kihűlni. A pudingot a csomagolásra írt módszerrel, a javasolt cukor mennyiséggel megfőzzük, viszont folyadékból kevesebbet használunk hozzá, és a tej felét habtejszínre cseréljük. Félretesszük, hogy minimum langyosra tudjon hűlni, mire a pitébe kerül.
- Az almákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, szűrőbe tesszük, és cseppentünk rá pár csepp citromlevet. Picit hagyjuk, hogy kiengedje a levét.
- Addig összedobjuk a morzsát: a lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk (hasonlóan, mint a tésztánál, csak itt nem adunk hozzá tojást). Ezt is bedobjuk a hűtőbe egy kis időre.
- Az almát a leve nélkül összekeverjük a cukorral, fahéjjal, keményítővel.
- A pite összeállítása: a piteformát kivajazzuk, lisztezzük, vagy kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tésztát kézzel belenyomkodjuk úgy, hogy a széleket is felhúzzuk amennyire, csak hagyja magát. (Természetesen akár kör alakúra kinyújtva is átemelhetjük a formába.)
- Rákenjük a vaníliapudingos krémet, majd erre halmozzuk az almás keveréket. A morzsát rászórjuk, és végül még mandula szeletekkel is díszítjük.
- 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, kb. 30-45 percig, amíg szépen aranybarnára sül a tészta. Tálalás előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl.