Csokis, rumos meggylekvár

Így bolondítsd meg a meggyet!

Csokis, rumos meggylekvár recept

A meggylekvár önmagában is egy különlegesen finom, enyhén savanykás gyümölcslekvár, így remek alapanyagként szolgál a konyhában különböző édességek megbolondítására. Na de, ha ehhez még a kakaópor révén csokis ízt is adunk, megspékelve egy kis rummal vagy rumaromával, akkor még lehengerlőbb hatást érünk el a csokoládés desszertek univerzumában. Gondoljunk csak bele, pl. elég egy kakaós piskótát sütnünk, megkenjük ezzel a pazar csokis, rumos meggylekvárral, megkoronázzuk egy kis felvert tejszínhabbal, és kész is az ünnepi torta. Természetesen a linzer vagy Ischler süti sem fog megharagudni, ha egy ilyen lekvárral kenegetjük meg, garantálja a sikert. A csokis, rumos meggylekvárral egy pohárdesszertet is könnyedén összedobhatunk: egy kis babapiskóta vagy keksz a pohár aljára, mascarponés tejszínhabos mix, rá a lekvár, megint egy ks fehér krém, kekszmorzsa, és voilà, kész egy frenetikus, csokis, rumos meggylekváros, sütés nélküli édesség.

Csokis, rumos meggylekvár recept

Hozzávalók kb. 1,5 l meggylekvárhoz:

  • 1250 gr magozott meggy,
  • 350 gr kristálycukor,
  • 2 púpos ek. holland kakaópor,
  • 4 ek. rumaroma,
  • 1 db 3in1 dzsemfix.

Elkészítés:

  1. A magozott meggy nagy részét pürésítjük, egy-egy meggyszemet azért meghagyhatunk, jól mutat az üvegben, és persze ezt a lépést el is hagyhatjuk, ha egészben szeretnénk megtartani a meggyet. 
  2. A cukrot, a kakaóporral, és a dzsemfix porral összekeverjük.
  3. Elkezdjük nagy hőfokon melegíteni a meggyet, közben hozzáadjuk a cukros mixet, rumaromát, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
  4. Forralást követően 3 percig még forrásban tartjuk, majd elzárjuk.
  5. Steril üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedeleket, és 5 percig fejjel lefelé tartjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk kihűlni. (Felbontást követően tegyük hűtőbe, addig nem szükséges.)

Csokis, rumos meggylekvár képek

Ha tetszett a fenti Csokis, rumos meggylekvár recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló lekvár recepteket is: Citromos, chia magos eperlekvár recept, Banános őszibaracklekvár recept.

További receptötletek a hozzávalókból: kakaópor, meggy, rumaroma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, könnyen elkészíthető, lekvár, meggyszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Csokis, rumos meggylekvár recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató