A sokoldalú főzési alapanyag, az édesburgonya vagy más néven batáta egy igazi jolly jokernek számít a konyhában. Nagyon egészséges, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, alacsony a zsírtartalma, és magas rosttartalmának köszönhetően könnyen emészthető. A fenséges köretek, rakott finomságok, nasik mellett isteni krémlevest főzhetünk belőle, viszonylag rövid idő alatt. Az édességéhez pedig jól passzol a füstös, paprikás kolbász ízvilága, ami mindemellett mutatós levesbetétként is funkcionál.
Kolbászos édesburgonya krémleves recept
Hozzávalók:
- 3 nagyobb darab édesburgonya,
- 2 db kisebb burgonya,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 8-10 szelet édes, füstölt kolbász karika,
- pár ek. olívaolaj,
- só ízlés szerint,
- kb. 1 dl tejszín,
- 1-2 db zsemle,
- 1 kk. fokhagyma granulátum,
- 1 db leveskocka.
Elkészítés:
- Elsőként megpirítjuk a kolbász karikákat pici olívaolajon, majd félretesszük a kolbászt.
- A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, rádobunk 1 gerezd reszelt fokhagymát, majd az édesburgonya kockákat, és felengedjük vízzel. Kb. annyi vizet öntsünk bele, ami két kisujjnyival ellepi a burgonyát.
- Felforraljuk a vizet, és hozzáadjuk a leveskockát, majd puhára főzzük a zöldségeket.
- Sóval ízesítjük, tejszínnel gazdagítjuk, majd botmixerrel pürésítjük.
- A zsemlét apró darabkákra vágjuk, szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin, megsózzuk, fokhagymaporral ízesítjük, meglocsoljuk néhány olívaolaj cseppel, majd 200 fokon aranybarnára sütjük.
- A sült kolbász karikákat morzsa állagúra aprítjuk, majd a zsemle krutonnal és kolbászmorzsával tálaljuk az édesburgonya krémlevest.
Tippek:
- Természetesen víz és leveskocka helyett a legszuperebb, ha zöldség- vagy húsleves alaplevet használunk a krémlevesekhez, úgy még gazdagabb ízt érhetünk el.
- A selymesebb krémleves állag elérése érdekében egy szűrőn keresztül passzírozzuk át a levest, így biztosan nem maradnak benne apró zöldség darabkák, bár sokan az utóbbi, rusztikus krémleves verziót kedvelik jobban.
- Édesburgonya mellett burgonyával, zellerrel, sárgaborsóval is jól működik a kolbászos fűszerezés. Kolbász helyett pirított, füstölt szalonna is használható a receptben.