Ha nem csal az emlékezetem a francia hagymaleves volt az első leves, amit megtanultam főzni a levesek közül. Azon a nyáron, amikor az unokatestvéremnél, Zitánál töltöttem egy hetet, ő megtanított a paradicsomos tésztára és a francia hagymalevesre, amiknek az emlékét és receptjét Olaszországból hozta magával. Azóta a kedvenc ételeim lettek. Ez az emlékezetes családi közös főzés és egyben gasztronómiai momentum sokat jelentett és jelent nekem a mai napig is, meghatározta a főzéshez, fűszerezéshez való hozzáállásomat: csakis ízzel-lélekkel...
Francia hagymaleves recept
A francia hagymaleves hozzávalói kb. 6 személyre:
- 4 fej vöröshagyma (2 nagy, 2 kicsi),
- kb. 12 dkg vaj,
- fehér bors, szerecsendió,
- 1 dl fehér, száraz bor,
- kb. 1 l alaplé (hús- vagy zöldségleves),
- 2 dl tejszín,
- tálaláshoz pirított bagett, reszelt sajt.
A francia hagymaleves elkészítése:
- A vajat felolvasztjuk és megdinszteljük benne a karikákra szeletelt vöröshagymát, majd felöntjük az alaplével és fűszerezzük késhegynyi szerecsendióval, fehér borssal.
- Közepes, vagy kis lángon időnként megkeverve főzzük a levest és, amikor megfőtt a hagyma hozzáadjuk a fehérbort, újra felforraljuk és kb. 10-15 perc után óvatosan hozzáadjuk a főzőtejszínt, ismét várunk néhány percet, amíg a tejszín is finoman elvegyül a mennyei francia hagymaleves alkotórészeivel és már kész is vagyunk.
- Tálaláshoz készíthetünk pirított bagettkarikákat, és reszelt sajttal (pl. parmezánnal) is megszórhatjuk.