Tejszínes, fehérboros gombaleves

Erdei hangulat a leveses tányérban

Tejszínes, fehérboros gombaleves recept

Igazi őszi, borongós, ködös napokra is kiváló ötlet lehet a gombaleves, ami 100%-ban felmelegíti a lelkünket is. A fehérbornak és a sok hagymának köszönhetően nyomokban megidézi a francia hagymaleves ízvilágát, és fűszerezésében az erdő hangulata is egy csöppet megelevenedik. Az utolsó fázisban hozzáadott tejszíntől pedig az egész leves simogatóan lágy és kedves lesz.

Tejszínes, fehérboros gombaleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 80 dkg friss gomba vegyesen (barna, fehér csiperke, laskagomba stb.)
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg vaj,
  • 1,5 dl száraz fehérbor,
  • 8 dl zöldség alaplé, vagy víz
  • 1 csokor friss petrezselyem,
  • kb. 1 tk. kakukkfű,
  • 2 dl főzőtejszín,
  • só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Kevés vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát (előtte ne mossuk meg, csak egy kefével vagy papírral tisztítsuk meg), egy kis plusz vajat és magas hőfokon pirítsuk meg pár perc alatt (pirítás közben is mehet hozzá még egy kis vaj).
  2. Gazdagítsuk az aprított petrezselyemmel, reszelt fokhagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
  3. Öntsük fel a borral, majd egy percnyi forralás után, kb. 8 dl zöldség alaplével. 
  4. Főzzük kb. 20-30 percet, majd adjuk hozzá a tejszínt, és forráspontig melegítsük. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a tejszínes, fehérboros gombaleves recepthez.

Tejszínes, fehérboros gombaleves képek

Ha tetszett a fenti Tejszínes, fehérboros gombaleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fehér bor, főzőtejszín, gomba, petrezselyem, vaj, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: francia, gluténmentes, leves, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Tejszínes, fehérboros gombaleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató