Szinte minden skandináv országnak van egy saját receptúrájú lazac levese: ezek közül a finn verziót, a lohikeittot találtam a legvonzóbbnak és egyben legegyszerűbbnek. Fantasztikus ebben a receptben, hogy néhány alapanyag felhasználásával, röpke órácska alatt ilyen finom, ünnepi hangulatú levest tehetünk az asztalra. Ez is egy olyan karácsonyi menü ötlet, ami spórol az időnkkkel, a végeredmény mégis hihetetlenül meggyőző. Akár egy nappal korábban is megfőzhetjük, mert kifejezetten jól áll neki egy kis ácsorgás a hűtőben, istenien összeérnek benne az ízek. Aki hozzám hasonlóan szereti a lazacot, minden szempontból imádni fogja ezt a levest.
Finn lazac leves recept
Hozzávalók:
- kb. 50 gr. vaj,
- 1 db póréhagyma,
- 2 db közepes méretű sárgarépa,
- kb. 45-50 dkg főzni való burgonya,
- kb. 1,5 l zöldség vagy hal alaplé,
- 50 dkg lazacfilé,
- 2 dl főzőtejszín,
- 1 kis csokor friss kapor,
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés:
- Főzés előtt megtisztítjuk a lazacot, leszedjük a bőrét, kockákra vágjuk és jól besózzuk (kb. 1-2 órát érdemes így pihennie, de akár egy éjszakát is eltölthet a hűtőben).
- A felolvasztott vajon megdinszteljük a karikákra vágott póréhagymát, rádobjuk a kb. 0,5 cm vastagságúra szeletelt sárgarépa szeleteket és kis kockákra aprított burgonyát.
- Együtt pirítjuk a zöldségeket kb. 3-5 percig közpes hőfokozaton, majd felöntjük a zöldség* vagy hal alaplével.
- Ha megfőtt a burgonya és a sárgarépa, hozzáadjuk a lazacot, felöntjük a tejszínnel, és forralunk rajta egyet magasabb hőfokra kapcsolva a főzőlapot. A lazac kb. 5-7 perc alatt megfő.
- Tálalás előtt megsózzuk, borsozzuk és nyakon öntjük egy csokor aprított kaporral.
*Ha egyik sem fér bele, a víz is működhet. A zöldség alapléhoz néhány leveszöldség, pl. répafélék, zeller, karalábé, karfiol,vöröhagyma, káposzta stb. felhasználásával főzünk egy lágy zöldséglevest egyszerűsített verzióban: a zöldségeket mepucoljuk és felengedjük az edényt vízzel, felforraljuk, majd forrás után még legalább 30 percet főzzük. A maradékot eltehetjük vagy lefagyaszthatjuk krémlevesekhez, rizottóhoz.