Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal

Zöldben-vajban fürdetett, ünnepi fogás

Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept

A nyugodt ünnepi készülődéshez hasznos, ha van a tarsolyunkban egy-egy könnyen és gyorsan elkészíthető recept, amilyen ez az egyszerűen asztalra varázsolható, de mégis különleges és egészséges főétel. Az egészben sült pisztrángot burgonyaágyra fektetjük, zöldfűszeres vajban fürdetjük, és tálaláskor pirított mandula szeletekkel bolondítjuk.

 

Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng recept

Hozzávalók két személyre:

  • 2 egész, tisztított pisztráng,
  • 5-7 dkg vaj,
  • friss zöldfűszerek, pl. bazsalikom, kapor, oregánó, petrezselyem vegyesen,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • só ízlés szerint,
  • 4 db közepes burgonya, 
  • 1 db citrom, 
  • 5 dkg szeletelt mandula,
  • egy kis olívaolaj.

Nézd meg az elkészítés lépéseit a YouTube-on!

Elkészítés:

  1. Elsőként elkészítjük az aromás fűszervajat, amivel majd jól bekenegetjük a pisztrángot kívülről, belülről, sőt a burgonyaszeleteket is. Ehhez lágyan felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, alacsony hőfok mellett, aztán el is zárjuk a főzőlapot. Rádobjuk a reszelt fokhagymát, és a picire aprított, friss fűszernövényeket, összekeverjük, félretesszük, hogy teljesen ki tudjon hűlni.
  2. A burgonyát a héjával együtt megfőzzük forrástól számítva kb. 15-20 percig, majd kihűtjük, meghámozzuk, felszeleteljük. 
  3. Olívaolajjal enyhén meglocsoljuk a sütőpapírral bélelt tepsit, és ezen rendezzük el a burgonyaszeleteket, amiket jól megsózunk, és bekenegetünk a zöldfűszeres vajjal.
  4. A sütés előtt néhány órával megmossuk a halat, és megtisztítjuk a pikkelyeitől. Érdemes előre besózni kívülről és belülről is. Az viszont fontos, hogy mielőtt sütjük, vegyük ki a hűtőből, kb. 1-2 órával. Papírtörlővel töröljük teljesen szárazra. 
  5. Néhány helyen ferdén vagdossuk, irdaljuk be a bőrét. Helyezzük rá a burgonyaágyra, és kenegessük be kívül-belül a fűszervajjal. Töltsük meg a hasát 2-2 karika citromszelettel. 
  6. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. félórát. Hagyjuk egy picit megpirulni a bőrét. Ehhez az utolsó 5 percre érdemes grillfokozatra kapcsolni a sütőt. Amíg sül a hal, egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a mandulát, és a halat megszórva tálaljuk az ételt.

Tippek:

  • Érdemes akár előző este előkészíteni, előfőzni a burgonyát, így gyorsabban tálalható lesz az ebéd vagy vacsora.
  • Pisztráng helyett aranydurbinccsal, tengeri sügérrel is jól működik a recept.
  • A pikkelyek eltávolításához kiváló szolgálatot tesz egy sörös üveg kupak. :)

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető az egészben sült pisztránghoz.

Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal képek

Ha tetszett a fenti Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló halétel recepteket is: Lime-os, kókusztejes lazac recept, Zöldfűszeres burgonyakéregben sült lazac recept, Lazac souvlaki recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, burgonya, citrom, kapor, oregánó, petrezselyem, pisztráng, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, halétel, karácsonyi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató