Amikor egy jól bejáratott, egyszerű ételt picit más köntösben készítünk el a megszokottnál, egészen különleges, ínyenc összhatást érhetünk el, ami által még inkább gourmet élménnyé varázsolhatjuk étkezésünket, és a szeretteinkkel együtt töltött időt. Ez a recept atombiztos, szuperkönnyű, ezért telitalálat lehet, ha vendégeket várunk vacsorára. A mediterrán ízek és a tálalási forma picit visszarepít minket a nyaralás ízeihez, de a lenti verzió helyett bátran kísérletezzetek a koktélparadicsomon túl más finomságokkal is, pl. spenótlevélbe csavart feta sajt, olívabogyó, édesburgonya kocka is kiváló kísérője lehet a lazacnak.
Lazac souvlaki recept
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 50 dkg lazacfilé,
- 25 dkg koktélparadicsom (sárga és piros vegyesen),
- 1 citrom leve,
- só, bors,
- 1 tk. oregánó,
- néhány ek. olívaolaj,
- 2 gerezd reszelt fokhagyma.
Elkészítés:
- A lazacot megtisztítjuk, levágjuk a bőrét, ha azzal együtt vettük, és nagyobb (koktélparadicsomnál picit nagyobb) méretű kockákra vágjuk.
- A páchoz a frissen facsart citrom levét összekeverjük a fűszerekkel, fokhagymával és olívaolajjal, majd nyakon öntjük vele a lazac kockákat, jól elkeverjük, és legalább 1-2 órán át így pácoljuk (ha egy estét így a hűtőben tölt, még jobb).
- Saslik- vagy hurkapálcára húzzuk fel a kockákat, a koktélparadicsomokkal felváltva.
- Sütőpapírral borított tepsire tesszük, és alufóliával lefedve süssük 200 fokon (légkeverés mellett) 15 percet, majd anélkül 5-10 percet, amíg megsül és picit megpirul a lazac.