Mandulás bundában sült amur

Fantasztikusan fehér, ízletes húsú hazai halból készült fogás

Mandulás, zabpelyhes bundában sült amur recept

Könnyű és egészséges ünnepi főfogásra vágysz, de nem szeretnél órákat ácsorogni a konyhában? Szereted a halat és attól sem riadsz vissza, hogy meg is süsd otthon? :) Íme egy pofonegyszerű recept mindehhez. Az amur helyett bármilyen más hallal is működik ez a fűszeres bunda, azonban érdemes az amurt kipróbálni, ha még nem kóstoltad, mert gyönyörű, fehér húsa van és nagyon ízletes. Nekem ez az egyik kedvenc édesvízi halam, amit szerencsére a horgász apukám az idei szezonban sűrűn fogott. (Köszi Apa. :))

Mandulás, zabpelyhes bundában sült amur recept

A sült hal hozzávalói kb. 2 személyre kalkulálva:

  • 4 db amur patkó
  • egy kis marék zabpehely durvára leaprítva
  • egy kis marék héjas mandula
  • kb. 3 evőkanálnyi búzafinomliszt

A fűszerezéshez:

  • őrölt füstölt paprika
  • őrölt édes paprika
  • cayenne bors
  • őrölt fehér bors ízlés szerint

Az édesburgonya püré kellékei:

  • 1 db óriási édesburgonya
  • kb. 1 ek. vaj
  • curry, bors, só

Amur elkészítése:

  1. A finom, ízletes sült hal egyik titka, hogy jól be kell sóznunk a sütés előtt. Ha tehetjük, akár egy éjszakán át hagyjuk a sóban, ha nem, az is jó, ha sütés előtt 3-4 órával jól besózzuk.(Sütés előtt kb. egy órával vegyük ki a hűtőből a halat.)
  2. A bundához durvára aprítjuk a zabpelyhet és a mandulát, fűszerezzük gazdagon többféle őrölt paprikával, borssal, összekeverjük a finomliszttel és mindegyik halszeletet alaposan megforgatjuk ebben az egyvelegben.
  3. Forró (kevés) olívaolajban sütjük meg a szeletek mindkét oldalát kb. 5-5 perc alatt, amíg szép "pirosak" lesznek.
  4. Még a bunda készítés előtt feltesszük sós vízben főzni a meghámozott, felaprított édesburgonya kockákat. (Csak éppen annyi vizet öntünk hozzá, amennyi pont ellepi a burgonyát.) Gyorsan megfő, így pont kész lesz, mire megsülnek a hal szeletek.
  5. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, egy kanál vajjal, krumplinyomón áttörjük, fűszerezzük egy késhegynyi curry porral, esetleg egy kis chilivel, borssal és készen is volnánk. Így rusztikus pürét kapunk, ha ennél selymesebbet szeretnénk, ragadjunk botmixert és keverjük át vele a csodás, narancssárga színű zöldséget.

Mandulás bundában sült amur képek

Ha tetszett a fenti Mandulás, zabpelyhes bundában sült amur recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló halétel recepteket is: Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept, Lime-os, kókusztejes lazac recept, Zöldfűszeres burgonyakéregben sült lazac recept.

További receptötletek a hozzávalókból: amur, édesburgonya, mandula, vaj, zabpehely. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gyorsan elkészíthető, halétel, karácsonyi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mandulás, zabpelyhes bundában sült amur recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató