Krumplifőzéskor érdemes két közepes burgonyával számolni egy felnőttre, azonban így is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy köret vagy akár rakott krumpli készítés során marad néhány darab főtt krumpli. Ebben a posztban arra mutatok 3 tippet, hogyan lehet újrahasznosítani úgy a burgonyát, hogy abból izgalmas előétel, vacsora vagy épp egy designos köret születhessen.
Krumplimentő receptek
Töltött burgonya hajó
Hozzávalók:
- közepes/nagyobb méretű burgonya,
- csipet só,
- 1 karika füstölt kolbász,
- 1 púpos tk. tejföl,
- a burgonya kikapart belseje,
- 1 csippentésnyi reszelt sajt.
Fűszerolajos burgonya steak
Hozzávalók:
- pár szál friss petrezselyem,
- 1 gerezd fokhagyma,
- pici olívaolaj,
- pici só.
Baconbe tekert burgonya
Hozzávalók:
- burgonyánként fél vagy egy szelet bacon,
- kicsi só.
Elkészítés:
- A töltött burgonyához vágjuk hosszában ketté a burgonyát, óvatosan kaparjuk ki a belsejét egy kis kanál segítségével. Ezt a belsőt dolgozzuk össze kolbásszal, tejföllel, pici sóval. A kolbász helyett természetesen bármilyen más, hűtőben maradt maradékot jól fel tudunk használni töltelékként. A töltelékkel púposra töltjük a burgonyát, és megszórjuk reszelt sajttal.
- A fűszerolajos burgonya steakhez vágjuk ketté a burgonyát, és átlósan metsszük be mindkét irányban, bekockázva a felületét. Aprítsuk fel a petrezselymet, reszeljük le a fokhagymát, és pár cseppnyi olívaolajjal, sóval keverjük össze. Ezzel a marináddal kenegessük be a bekockázott burgonyafeleket.
- A baconbe tekert burgonyához vágjuk vastagabb szeletekre a krumplit, sózzuk meg, és keresztben kössük át fél vagy egy egész csík szalonnával, az illesztést a krumpli aljára helyezve.
- Az újratervezett krumplis finomságokat szilikonos sütőpapírral bélelt, pár csepp olajjal meglocsolt tepsibe tesszük. 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig, amíg szépen megpirul a teteje.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a krumplimentő receptekhez.