Déli illatok az olasz Krizia étteremből

Fergeteges autentikus olasz vacsoraest

Déli illatok az olasz Krizia étteremből

Volt szerencsém végigkóstolni a Krizia étterem legfrissebb, tavaszi-nyári menüsorát, ráadásul a durumtészta készítés fortélyaihoz is egy lépéssel közelebb kerültem Graziano olasz séfnek köszönhetően. Igazi élményekkel teli, hangulatos vacsoraestről számolhatok be Nektek.

Minden visszajelzés megsimogatja a lelkem, amit a gasztroblogomról kapok, ilyenkor mindig eltűnődöm azon, hogy  a statisztikában látható számok mögött valós olvasók lakoznak. :) Bár 5 éve annak, hogy belevágtam az "online szakácskönyv" írásba, még mindig hihetetlen számomra, hogy nem csak én látogatom rendszeresen, hanem rajtam kívül sokan mások. Köztük olyanok is, akik pl. vacsorázni és tésztát "gyúrni" hívnak a Krizia étterembe. Nagyon örültem a megkeresésnek, mert azon túl, hogy régóta szerettem volna megkóstolni a hely finomságait, nagy kedvencem az olasz konyha, örök vágyam igazi olasz mesterektől, mammáktól főzni tanulni. Múlt héten egy picit valóra válhatott az álmom...

A Bergamóból származó Graziano Cattaneo, az étterem tulajdonosa és séfje 20 évvel ezelőtt indította el vendéglátó egységét Budapest szívében, melyet Krizia lányáról nevezett el. Bár a vendéglő az olasz kategóriák közül is az elegáns helyek közé sorolható ristoranték körét bővíti, a hangulata mégis olyan igazi "olaszos", rusztikus berendezéssel, édes csipke alátétekkel, családias légkörrel, lelkes személyzettel és nem utolsó sorban harmonikus, hamisítatlan mediterrán  ízvilággal.

Graziano a dél-olasz konyha rejtelmeibe vezetett minket, miközben pár másodperc leforgása alatt összeállította durumliszt és langyos víz összeolvadásából a házi durumtésztát. 1-2 penne, farfalle és cavatelli készítése közben arra is fény derült, hogy a csizma orrában előszeretettel szórnak sajt helyett morzsát az ételekre, a friss zöldségek, gyümölcsök a tartomány alapanyagai, és javarészt friss tésztát gyúrnak a fogásokhoz. Magával ragadott az a játszi könnyedsége, ahogyan a kis pennéket dobálta az asztalra, ahogy az egyes fogásokat kommentálta ("Semmi különös, csak egy kis hal, paradicsom és tészta...") és az a végtelen alázat, amit a gasztronómia iránt tanúsít, miközben elolvadtunk minden egyes elénk tárt falattól...

Egy kis ízelítő abból, hogy milyen finomságokkal találkozhattok a Krizia étteremben, ha ellátogattok a Mozsár utcába. Aki egy igazi olasz vacsorára vágyik, annak feltétlenül és jó szívvel ajánlom! 

Előétel (antipasti)
Citromos tonhaltatár (Tartare di tonno al limone), fave babbal, koktélparadicsommal, friss spárgával, házi ostyával tálalva és hibiszkusz szósszal bolondítva - ez volt az egyik kedvencem

Első főétel (primi piatti)
Házi cavatelli tészta paradicsomos, spenótos tengeri süllővel, morzsával megszórva (Cavatelli fatti in casa con branzino pomodoro secchi e mollica)

Második főétel (secondi piatti) 
Branzino filé spárgával gratinírozva

Desszert (dolci)
Citromos, tejszínes piskótakupola eperöntettel (Delizia al limone)

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Déli illatok az olasz Krizia étteremből képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Az étel iskolája Széll Tamással Lidl szakácskönyv

Az étel iskolája Széll Tamással

Új, alapszakácskönyv a Lidl Konyhától

    Megint segít a séf, Lidl szakácskönyv

    Megint segít a séf

    Elérhető a Lidl konyha legújabb szakácskönyve

      Segít a séf, új Lidl szakácskönyv

      Szakácskönyv beszerzésre fel

      Segít a séf: megjelent a Lidl Konyha új receptgyűjteménye

        Márton napi főzősuli IKEA módra

        Márton napi főzősuli IKEA módra

        Liba napok svéd kiadásban

          Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

          Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

          Betyárjó falatozás a Lidl szakácskönyv bemutatóján

            A főzés mindenkié, Lidl szakácskönyv

            A főzés mindenkié

            Színvonalas Lidl Konyha szakácskönyv az ünnepekre

              Egy falat Róma

              Egy falat Róma

              Az olasz gasztronómia fővárosában jártunk

                Lidl borvacsora

                "A bor ősszel édesült szerelem"

                Borvacsora Lidl kiadásban

                  Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                  Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                  Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                  Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató