Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

Betyárjó falatozás a Lidl szakácskönyv bemutatóján

Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megtisztelt a Lidl azzal, hogy a legújabb szakácskönyvét egy remekbe szabott vacsorával egybekötve nekem is az elsők között mutatta be. Idén az Urbán Betyár étterem jóvoltából kóstolhattuk végig a szakácskönyv ízvilágát és mondanom sem kell, most is betyárjókat falatoztunk.

A Lidl szakácskönyv trilógia legújabb része Hazai ízutazás címmel kalauzol minket végig a mai magyar gasztronómia világában, egyensúlyt teremtve a hagyományos, nosztalgikus és a modern, kortárs receptek között. A könyv megalkotói ismét a magyar gasztro világ legismertebb alakjai, sztárséfjei, Mautner Zsófi és Széll Tamás, akik sokat meséltek arról, hogyan született ez a közel 300 oldalas, finom illatú szakácskönyv.

Tamás kiemelte, hogy sok inspirációt merített otthonról, a nagyszüleitől, szüleitől, nagy kedvence a könyvből a tökéletes túrógombóc (megtanítja nekünk, mitől lesz olyan finom és puha az igazi túrógombóc) és a sonkás tészta receptje. Az utóbbival gyerekkorában hadilábon állt, de mára kikísérletezett egy klasszikus, családi gyökerekre támaszkodó, carbonara jellegű verziót, amit ő is jóízűen fogyaszt.

Zsófiról megtudtuk, hogy nagy kedvencei a régi magyar szakácskönyvek és azokat az ételeket tudja leginkább kiemelni a könyvből, melyhez erős érzelmi töltet társul. Ilyen például a karcagi Ferdinánd sütemény, amit még a nagymamájától tanult.

Az esti vacsora fogásai egyenként is nagyon laktatóak voltak, így a menüsor végére igencsak nagyokat szuszogtunk. A csirkemáj befőtt amolyan igazi téli reggeli vagy vacsora, a pikáns burgonyaleves pedig önmagában is tökéletes választás a hideg, ködös időben mint test és lélekmelengető. A személyes kedvencem a főétel körete, a paszternákpüré volt, abból egy falatot sem hagytam a tányéromon.

A vadiúj könyv fogásai a képgalériában:

  • A városi betyárok étvágygerjesztő, -1. előétele: pöttynyi avokádókrém, körözött és padlizsánkrém csodás tálalásban
  • Csirkemáj befőtt sült hagymával, pirítóssal, zöldségekkel
  • Pikáns burgonyaleves
  • Szilvás kacsa paszternákpürével
  • Lisztmentes máktorta vaníliás mascarpone krémmel és lassan sült, fűszeres birsalmával

A szakácskönyvről még annyit, hogy régen nem láttam ennyire tökéletes szakácskönyvet: gyönyörű design csodás vágóképekkel, fázisfotókkal, abszolút strukturáltan leírt receptekkel, jelzésekkel, no és a legfontosabb, itthon (a Lidl-ből) is elérhető alapanyagokból állnak össze a receptek, melyek egytől egyig megvalósíthatok bármelyikünk konyhájában. Erősen ajánlott a könyv beszerzése, a konyhatündérek polcairól nem hiányozhat és mindehhez nem is kell sokat tenni: az adventi készülődéshez szükséges alapanyagokat a Lidl-ből kell megvásárolni és pikk-pakk összejön a 6 db hűségmatrica (6 x 5000 Ft), ami már felér ezzel a csodás gasztro kalauzzal, szóval matricagyűjtésre fel!

Kíváncsian várom, hogy a jövő évben milyen téma köré szerveződik majd az új szakácskönyv. Ha súghatnék a Lidlnek, azt javasolnám, hogy a 2018-as gasztroguide szóljon az ünnepi készülődésről.

Inspirációként és zárszóként íme a személyes kedvenceim a könyvből, melyeket biztosan kipróbálok majd:

  • sültpaprika saláta grilezett sajttal
  • erdei gyümölcsös „túrótiramisu”
  • Széll Tamás féle tyúkhúsleves
  • szuperropogós rántott csirke fűszeres bundában
  • hortobágyi húsos palacsinta
  • sült kacsacomb fűszeres szilva mártással
  • fokhagymás-kakukkfüves libapástétom
  • piskótatorta borsodóval

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Az étel iskolája Széll Tamással Lidl szakácskönyv

Az étel iskolája Széll Tamással

Új, alapszakácskönyv a Lidl Konyhától

    Megint segít a séf, Lidl szakácskönyv

    Megint segít a séf

    Elérhető a Lidl konyha legújabb szakácskönyve

      Segít a séf, új Lidl szakácskönyv

      Szakácskönyv beszerzésre fel

      Segít a séf: megjelent a Lidl Konyha új receptgyűjteménye

        Márton napi főzősuli IKEA módra

        Márton napi főzősuli IKEA módra

        Liba napok svéd kiadásban

          A főzés mindenkié, Lidl szakácskönyv

          A főzés mindenkié

          Színvonalas Lidl Konyha szakácskönyv az ünnepekre

            Egy falat Róma

            Egy falat Róma

            Az olasz gasztronómia fővárosában jártunk

              Lidl borvacsora

              "A bor ősszel édesült szerelem"

              Borvacsora Lidl kiadásban

                Déli illatok az olasz Krizia étteremből

                Déli illatok az olasz Krizia étteremből

                Fergeteges autentikus olasz vacsoraest

                  Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                  Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                  Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                  Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató