A korábbi évekhez hasonlóan idén is megtisztelt a Lidl azzal, hogy a legújabb szakácskönyvét egy remekbe szabott vacsorával egybekötve nekem is az elsők között mutatta be. Idén az Urbán Betyár étterem jóvoltából kóstolhattuk végig a szakácskönyv ízvilágát és mondanom sem kell, most is betyárjókat falatoztunk.
A Lidl szakácskönyv trilógia legújabb része Hazai ízutazás címmel kalauzol minket végig a mai magyar gasztronómia világában, egyensúlyt teremtve a hagyományos, nosztalgikus és a modern, kortárs receptek között. A könyv megalkotói ismét a magyar gasztro világ legismertebb alakjai, sztárséfjei, Mautner Zsófi és Széll Tamás, akik sokat meséltek arról, hogyan született ez a közel 300 oldalas, finom illatú szakácskönyv.
Tamás kiemelte, hogy sok inspirációt merített otthonról, a nagyszüleitől, szüleitől, nagy kedvence a könyvből a tökéletes túrógombóc (megtanítja nekünk, mitől lesz olyan finom és puha az igazi túrógombóc) és a sonkás tészta receptje. Az utóbbival gyerekkorában hadilábon állt, de mára kikísérletezett egy klasszikus, családi gyökerekre támaszkodó, carbonara jellegű verziót, amit ő is jóízűen fogyaszt.
Zsófiról megtudtuk, hogy nagy kedvencei a régi magyar szakácskönyvek és azokat az ételeket tudja leginkább kiemelni a könyvből, melyhez erős érzelmi töltet társul. Ilyen például a karcagi Ferdinánd sütemény, amit még a nagymamájától tanult.
Az esti vacsora fogásai egyenként is nagyon laktatóak voltak, így a menüsor végére igencsak nagyokat szuszogtunk. A csirkemáj befőtt amolyan igazi téli reggeli vagy vacsora, a pikáns burgonyaleves pedig önmagában is tökéletes választás a hideg, ködös időben mint test és lélekmelengető. A személyes kedvencem a főétel körete, a paszternákpüré volt, abból egy falatot sem hagytam a tányéromon.
A vadiúj könyv fogásai a képgalériában:
- A városi betyárok étvágygerjesztő, -1. előétele: pöttynyi avokádókrém, körözött és padlizsánkrém csodás tálalásban
- Csirkemáj befőtt sült hagymával, pirítóssal, zöldségekkel
- Pikáns burgonyaleves
- Szilvás kacsa paszternákpürével
- Lisztmentes máktorta vaníliás mascarpone krémmel és lassan sült, fűszeres birsalmával
A szakácskönyvről még annyit, hogy régen nem láttam ennyire tökéletes szakácskönyvet: gyönyörű design csodás vágóképekkel, fázisfotókkal, abszolút strukturáltan leírt receptekkel, jelzésekkel, no és a legfontosabb, itthon (a Lidl-ből) is elérhető alapanyagokból állnak össze a receptek, melyek egytől egyig megvalósíthatok bármelyikünk konyhájában. Erősen ajánlott a könyv beszerzése, a konyhatündérek polcairól nem hiányozhat és mindehhez nem is kell sokat tenni: az adventi készülődéshez szükséges alapanyagokat a Lidl-ből kell megvásárolni és pikk-pakk összejön a 6 db hűségmatrica (6 x 5000 Ft), ami már felér ezzel a csodás gasztro kalauzzal, szóval matricagyűjtésre fel!
Kíváncsian várom, hogy a jövő évben milyen téma köré szerveződik majd az új szakácskönyv. Ha súghatnék a Lidlnek, azt javasolnám, hogy a 2018-as gasztroguide szóljon az ünnepi készülődésről.
Inspirációként és zárszóként íme a személyes kedvenceim a könyvből, melyeket biztosan kipróbálok majd:
- sültpaprika saláta grilezett sajttal
- erdei gyümölcsös „túrótiramisu”
- Széll Tamás féle tyúkhúsleves
- szuperropogós rántott csirke fűszeres bundában
- hortobágyi húsos palacsinta
- sült kacsacomb fűszeres szilva mártással
- fokhagymás-kakukkfüves libapástétom
- piskótatorta borsodóval
Oszd meg a cikket másokkal is!
Hozzászólások
Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.