Kínai pirított batyu (gyoza)

Ázsiai vendégváró falatok

Kínai pirított batyu - gyoza recept

Szuperjó kis partykaja, vendégváró és baráti vacsora előétele lehet ez az ázsiai ízvilágú batyu. Az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. A tésztáját is könnyedén össze tudjuk dobni otthon, hiszen csak liszt, víz és só szükséges hozzá. Természetesen a töltelékét az ízlésünk és étvágyunk szerint variálhatjuk. A lenti receptben, pirított, szójaszószos zöldségtöltelék szerepel, de ezt akár darált húsos verzióban is megfőzhetjük. A nyers batyukat könnyedén lefagyaszthatjuk, így érdemes dupla adagban gondolkodni, hogy legközelebb már egyből repülhessen a forró serpenyőbe.

Kínai pirított batyu - gyoza recept

Hozzávalók kb. 20-25 db batyuhoz:

A gyoza tésztához:

  • 20 dkg kenyérliszt,
  • 100-120 ml langyos víz,
  • 1 tk. só.

A töltelékhez:

  • 1 kis fej káposzta fele/1/3-a,
  • 1 cs. zöldhagyma,
  • 1 db nagyobb sárgarépa,
  • kevés olíva- vagy napraforgóolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kis darab reszelt gyömbér,
  • 2-3 ek. szójaszósz + a tálaláshoz,
  • édes-csípős mártogatós szószhoz: 1 ek. méz, 2 ek. szójaszósz, 1-2 ek. víz, ízlés szerint csípős paprika/chili, és egy maréknyi pirított szezámmag összekeverve.

A sütéshez, pároláshoz:

  • kevés olaj,
  • és fél dl-1 dl víz serpenyőnként.

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük kb. félórára.
  2. Ez idő alatt elkészítjük a pirított zöldséges tölteléket:
    A káposztát, zöldhagymát, sárgarépát egészen apróra vágjuk, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk. Kevés olajon jól megdinszteljük, többször megkeverve közben, hozzáadjuk  a reszelt fokhagymát, és gyömbért. Tovább pirítjuk együtt, majd szójaszósszal fűszerezzük.
  3. A tésztát olyan vékonyra nyújtjuk ki egy lisztezett felületen, amilyen vékonyra csak tudjuk  (fontos, hogy azért ne tudjon elszakadni, egyben maradjon, ha felvesszük).
  4. Kb. 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk, a maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk, amíg kitart a tészta.
  5. A kiszaggatott körök felének a széleit vízzel egy ecset segítségével bekenjük, a közepére 1 teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd félbehajtjuk, jól összetapasztva a széleket. Hajthatjuk úgy, hogy mindig egy kis tészta részt összecsípünk, és így fodrosítjuk a szélét, szimplán ráhajtjuk, majd a villa fogaival becsíkozva ellapogatjuk, vagy sok boltban lehet már kapni műanyag vagy fém, “batyu” vagy empanada készítő formát, ami lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot, ráadásul annak a kör formának az aljával tudunk szaggatni is.
  6. Ha összeálltak a batyuk, akkor több körben, kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk pár perc alatt egy serpenyőben. Kb. fél-1 dl vizet hozzáadunk, és fedő alatt, közepes hőfokon készre pároljuk (nagyjából 7-10 perc). Tálaljuk szójaszósszal, és édes-csípős mártogatóssal.

Kínai pirított batyu (gyoza) képek

Ha tetszett a fenti Kínai pirított batyu - gyoza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló street food recepteket is: Tortilla hot dog falatok recept, Fish & chips recept, Corndog recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, gyömbér, káposzta, kenyérliszt, sárgarépa, szójaszósz, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: ázsiai, előétel, kínai, töltött, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Kínai pirított batyu - gyoza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Birsalma chutney recept
spájz

Birsalma chutney

Huncutul pikáns lekvár sült húsok és érlelt sajtok mellé

Édesburgonyás, cukkinis marharagu tekercs recept
pékáru

Édesburgonyás marharagu tekercs

Mindig jó, ha kéznél van egy multifunkcionális, leveles tésztás recept

Zöld spárgás, citromos tészta recept
tészta

Zöld spárgás, citromos tészta

A dübörgő spárgaszezon közepén avattam fel a legújabb konyhai szerzeményem

Kesudiós édes-savanyú csirke recept
ázsiai

Kesudiós édes-savanyú csirke

Szívesen nassolod a kesudiót és szereted az ázsiai konyhát?

Sajtos karfiollepény recept
vega

Sajtos karfiollepény

Újszerű mártogatnivaló finomság karfiolból

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató