Pazar elegancia és stílusos design jellemzi a meggyes csoki mousse tortát, mégis könnyen elkészíthető receptről van szó. Akár ünnepi alkalomra, akár a hétvégi édességvágy csillapítására sütjük meg a tortát, biztosan elkápráztatjuk vele a családot, barátokat. Könnyed, kakaós piskóta alapra rétegezünk egy mennyei, szuper étcsokis mousse krémet, majd ha még ez nem lenne elég, a tetejét is rendesen bekenegetjük csoki ganache-al, megszórva egy kis pirított mandulával. Csokoládé rajongók számára kötelező recept.
Meggyes étcsokoládé mousse torta recept
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A tésztához (piskótához):
- 5 tojás,
- 5 csapott ek. kristálycukor,
- 4 púpos ek. liszt,
- 1 csipet só,
- 1 púpos ek. kakaópor,
- 2 ek. víz,
- 1 ek. napraforgóolaj,
- 1 késhegynyi sütőpor.
A csoki mousse-hoz:
- 4 tojás,
- 4 púpos ek. kristálycukor,
- 2 dl tej,
- 10 gr zselatinpor,
- 0,5 dl víz,
- 25 dkg étcsokoládé,
- 1 csipet só,
- 4 dl habtejszín,
- 1 kis üveg meggylekvár a csokimousse alá.
A torta tetejéhez, a ganache-hoz:
- 10 dkg étcsokoládé,
- 2 tk. napraforgóolaj,
- 1 dl habtejszín,
- mandulaszeletek.
Elkészítés:
Tészta:
- A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük egy tumixgéppel, hozzáadjuk a lisztet, sót, kakaóport, vizet, olajat, jól összedolgozzuk.
- A tojásfehérjét habosra felverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tésztához (már csak egy spatulával, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot).
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Majd légkeverés nélkül, 160 fokon sütjük.
Legalább 15-20 percig ne nyissuk ki a sütőt, majd a tűpróbát követően, ha kész a süti, óvatosan, fokozatosan vegyük ki a sütőből (először egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját pár percre, aztán félig nyissuk le az ajtót, majd vegyük ki, de véletlenül se legyen nyitva a környéken az ablak, mert a piskóta nagyon érzékeny, könnyen összeeshet).
Csoki mousse:
- Olvasszuk fel vízgőz fölött vagy nagyon alacsony hőfokon az étcsokoládét, és hagyjuk langyosra hűlni.
- A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd elkezdjük alacsony hőfokon melegíteni, apránként hozzálocsolva a tejet.
- Folyamatosan kevergetve (habverővel) addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (max. közepes hőfokon melegítsük).
- Ha kész, húzzuk le a főzőlapról, és adjuk hozzá az olvasztott, langyosra hűlt csokit, és az előzetesen vízben megduzzasztott zselatint, elkeverve. Dolgozzuk össze, majd várjuk meg, amíg kihűl.
- Utolsó lépésként lazán verjük fel a habtejszínt (nem kell keményre verni), és keverjük össze a már teljesen langyosra hűlt, csokis krémmel.
Torta összeállítása:
- Ha kihűlt a piskóta, és a csokimousse, lássunk hozzá a torta összeállításához. Hagyjuk a csatos tortaformában a tésztát, és az oldalaihoz celofán csomagoló papír, vagy irodai, nejlon "bugyi" (irattartó fólia) segítségével vágjunk olyan széles csíkokat, amelyek a tortaformánknál picit magasabbak, és helyezzük a forma köré, belülre. Egy-egy gémkapocs vagy tűzőgép is jól jön, amivel a tetején össze tudjuk tűzni a csíkokat.
- Ha bent van a tészta, a celofán csík, becsatoljuk a formát óvatosan. Vékonyan kenjük meg a tészta tetejét egy kis üveg meggylekvárral, és erre kenjük rá óvatosan a csokimousse réteget.
- Tegyük hűtőbe legalább egy-két órára.
- Utolsó lépésként a bevonatot, a csoki ganache-t készítjük el. Ehhez a csokit az olajjal és habtejszínnel gőz fölött vagy alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Ekkor ráöntjük a mousse rétegre, és pirított mandulaszeletekkel körbe szórjuk a széleit.
- Tálalás előtt további 1-2 órát töltsön el a hűtőben.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a csoki mousse tortához.