Ennek a helyes kis, reszelt burgonyás ételnek rengeteg, cuki megnevezése van: tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka, prósza, röszti csak 1-1 példa a magyar nyelv sokszínűségére. Minden háznál kicsit másképp készítik, de az általában közös vonás, hogy a burgonyát lereszelik, liszttel sűrítik, tojással fogják össze, majd forró olajban kisütik. A klasszikus burgonya tócsnival ellentétben ennek a répás, sajtos tócsninak nagyobb részét teszi ki a sárgarépa, mint a krumpli. Nem tartalmaz lisztet, és bő olaj helyett a sütőben sül minimális zsiradékkal, így sokkal egészségesebb az eredeti verziónál. A sűrítésről zabpehely, az ínycsiklandó ízekről és a ropogós állagról pedig a kézműves trappista sajt gondoskodik.
Sárgarépás, sajtos tócsni recept
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 2 db nagyobb sárgarépa,
- 1 db közepes burgonya,
- 1 tojás,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- kb. 50-70 gr. trappista sajt,
- 2 ek. zabpehely,
- 1 kk. só,
- oregánó, chili, római kömény ízlés szerint,
- kevés olívaolaj a sütéshez.
Elkészítés:
- Lereszeljük egy nagy lyukú sajtreszelőn a meghámozott répát, és burgonyát. Sózzuk meg, majd hagyjuk kb. 15-20 percet állni, és várjuk meg, amíg levet ereszt.
- Kinyomkodjuk alaposan, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük oregánóval, őrölt római köménnyel, és egy pici tört chilivel.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, és kb. 2 evőkanálnyi zabpelyhet. Jól összedolgozzuk.
- A szilikonos sütőpapírral bélelt tepsit vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd 1-1 púpos evőkanálnyi tócsni kupacot helyezünk rá, kicsit ellapítva a tetejét (akár kör formára alakítva).
- 180 fokon sütjük légkeverés mellett, kb. 20-25 percig, félidőben megfordítva. Fűszeres tejföl mártogatóssal kínáljuk.
Tippek:
- Ha kisebb adagokat halmozunk a tepsire, és egész vékonyra lapítjuk, akkor ropogósabb lesz.
- Répa helyett/mellett édesburgonyával, cukkinivel, és céklával is érdemes kísérletezni, ha tócsnit készítünk.
- A reszelt sajt elhagyható belőle, de tény, hogy zseniális ízt kölcsönöz a tócsninak.
- Ha gluténmentes zabpelyhet használunk, máris gluténmentes a tócsni. :)
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sárgarépás tócsnihoz.