Sárgarépás, sajtos tócsni

Lisztmentes, roppanós tócsni sütőben sütve

Sárgarépás, sajtos tócsni recept

Ennek a helyes kis, reszelt burgonyás ételnek rengeteg, cuki megnevezése van: tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka, prósza, röszti csak 1-1 példa a magyar nyelv sokszínűségére. Minden háznál kicsit másképp készítik, de az általában közös vonás, hogy a burgonyát lereszelik, liszttel sűrítik, tojással fogják össze, majd forró olajban kisütik. A klasszikus burgonya tócsnival ellentétben ennek a répás, sajtos tócsninak nagyobb részét teszi ki a sárgarépa, mint a krumpli. Nem tartalmaz lisztet, és bő olaj helyett a sütőben sül minimális zsiradékkal, így sokkal egészségesebb az eredeti verziónál. A sűrítésről zabpehely, az ínycsiklandó ízekről és a ropogós állagról pedig a kézműves trappista sajt gondoskodik.

Sárgarépás, sajtos tócsni recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 2 db nagyobb sárgarépa,
  • 1 db közepes burgonya,
  • 1 tojás,
  • 1 nagy gerezd fokhagyma,
  • kb. 50-70 gr. trappista sajt,
  • 2 ek. zabpehely,
  • 1 kk. só,
  • oregánó, chili, római kömény ízlés szerint,
  • kevés olívaolaj a sütéshez.

Elkészítés:

  1. Lereszeljük egy nagy lyukú sajtreszelőn a meghámozott répát, és burgonyát. Sózzuk meg, majd hagyjuk kb. 15-20 percet állni, és várjuk meg, amíg levet ereszt.
  2. Kinyomkodjuk alaposan, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük oregánóval, őrölt római köménnyel, és egy pici tört chilivel.
  3. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, és kb. 2 evőkanálnyi zabpelyhet. Jól összedolgozzuk.
  4. A szilikonos sütőpapírral bélelt tepsit vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd 1-1 púpos evőkanálnyi tócsni kupacot helyezünk rá, kicsit ellapítva a tetejét (akár kör formára alakítva).
  5. 180 fokon sütjük légkeverés mellett, kb. 20-25 percig, félidőben megfordítva. Fűszeres tejföl mártogatóssal kínáljuk.

Tippek:

  • Ha kisebb adagokat halmozunk a tepsire, és egész vékonyra lapítjuk, akkor ropogósabb lesz. 
  • Répa helyett/mellett édesburgonyával, cukkinivel, és céklával is érdemes kísérletezni, ha tócsnit készítünk.
  • A reszelt sajt elhagyható belőle, de tény, hogy zseniális ízt kölcsönöz a tócsninak.
  • Ha gluténmentes zabpelyhet használunk, máris gluténmentes a tócsni. :)


A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sárgarépás tócsnihoz.

Sárgarépás, sajtos tócsni képek

Ha tetszett a fenti Sárgarépás, sajtos tócsni recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló fitt nasi recepteket is: Mézes, magos szelet recept, Sok magvas, túrós zabpogácsa recept, Kókusztejes, epres chia puding recept.

További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, sárgarépa, tojás, trappista sajt, zabpehely. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, gluténmentes, magyar, vegetáriánus, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sárgarépás, sajtos tócsni recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató