Töltött focaccia

Olasz nevén focaccia farcita

Töltött focaccia recept

A klasszikus focaccia lepények mellett nagy kedvenc nálunk ez a töltött verzió, amit olaszul is mindig nagy örömmel emlegetek, mert kimondani is jó érzéssel tölt, nemhogy megsütni és megenni. Valójában nem más, mint egy sütőben sült, olasz sonkás, sajtos focaccia szendvics, amivel frissen várhatjuk az esti vendégeket, de akár uzsira, tízórai a gyerkőcöknek is csomagolhatunk az iskolába, kirándulásra, bárhova. A bekuckózós, őszi-téli esték gyakori szereplője lehet ez a fogás, mert egyszerű nagyszerűségénél fogva annyira szerethető.

Töltött focaccia recept

Hozzávalók kb. 4-5 személyre:

  • 60 dkg liszt (0),
  • 4 dl víz,
  • 1 zacskó porélesztő (7 gr),
  • 2 tk. só,
  • 1 ek. méz,
  • 3-4 ek. olívaolaj.

Töltelék és feltét hozzávalói:

  • 20 dkg jó minőségű, főtt sonka,
  • 30 dkg mozzarella vagy provolone sajt,
  • pár ek. olívaolaj,
  • néhány levél friss bazsalikom, oregánó ízlés szerint,
  • kb. 10-15 dkg koktélparadicsom félbe vágva.

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, az olajat, majd apránként a vizet is hozzáadjuk. Csak annyi folyadékot öntsünk hozzá, amennyit felvesz a tészta, a cél az, hogy jól összegyúrjuk és morzsamentesre álljon össze (szükség esetén, ha nagyon ragad, liszttel kompenzálhatunk).
  2. Pihentetjük egy órát, kelesztjük lefedve, amíg kétszeresére nő a tészta. 
  3. Kettéválasztjuk a megkelt tésztát, és mindkettőt azonos méretűre nyújtjuk. 
  4. Az első téglalapot a tepsire tesszük, és telepakoljuk sajt szeletekkel, majd sonkával, és ismét sajttal. Erre tesszük rá a második lapot.
  5. A széleinél alaposan rányomkodjuk a tésztát, hogy véletlenül se tudjon szétnyílni.
  6. A tetejére óvatosan, az ujjunkkal apró mélyedéseket nyomkodunk, megkenjük fűszeres olívaolajjal, sózzuk, megszórjuk friss vagy szárított bazsalikom levelekkel, és rápakoljuk a paradicsomszeleteket. 
  7. Előmelegített, forró sütőben sütjük 200 fokon kb. 10-15 percig.

Töltött focaccia képek

Ha tetszett a fenti Töltött focaccia recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, koktélparadicsom, mozzarella, olívaolaj, sonka. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, olasz, pizza, street food, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Töltött focaccia recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Pizza alaprecept
pizzaféle

Pizza alaprecept

Autentikus, olasz verzióban készült házi pizza

Nápolyi pizzaszendvics recept
pizzaféle

Nápolyi pizzaszendvics

Olaszul la pizza parigina napoletana

Tortilla pizza calzone recept
pizzaféle

Tortilla calzone

Hipergyors töltött "pizza" kukoricalepényből

Cukkinipizza recept
pizzaféle

Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Töltött piadina lepény recept
street food

Töltött piadina lepény

Híres, észak-olasz lepény

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal recept
street food

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal

Ellenállhatatlan, házi sörkorcsolya a meccsnézéshez

Paradicsomos, fokhagymás focaccia recept
pizzaféle

Paradicsomos, fokhagymás focaccia

Olasz klasszikus lepénykenyér a kedvenc verziómban

Chicagoi fordított pizza recept
pizzaféle

Chicagoi fordított pizza

Más néven amerikai deep dish pizza

Török pizza recept
pizzaféle

Török pizza

Fűszeres raguval töltött csónakpizza török módra

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató