Ha szeretsz otthon házi pékáru gyártással bíbelődni, feltétlen próbáld ki a zabpelyhes stangli receptjét. Az isteni finom zabpelyhes íz mellett a zab jótékony hatásait is élvezhetjük egy zabpelyhes stanglis szendvics keretében. A zabpehely olyan sok, a szervezetünk számára hasznos ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaz, hogy egy ilyen kifliféle beépítése a heti étrendünkbe felér egy jó adag vitaminbombával.
Zabpelyhes stangli recept
Hozzávalók kb. 10 stanglihoz:
- 2,5 dl tej,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 tk. cukor,
- 100 gr. natúr joghurt
- kb. 30 gr vaj,
- 35 dkg kenyérliszt,
- 25 dkg zabpehely finomra őrölve
- 1 ek. só
Elkészítés:
- A meglangyosított tejhez cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felfut a tetejére.
- Ha ez megvan, a többi hozzávalóval együtt meggyúrjuk a tésztát (a legegyszerűbb egy dagasztókaros turmixgéppel).
- Konyharuhával letakarva pihentetjük, kelesztjük kb. 1 óráig.
- Ha megkelt, 10 kis gombócra szedjük szét egy lisztezett felületre borítva a tésztát.
- A gombócokat a kezünkkel kör alakúra lapítjuk, és képzeletben megfelezve a kört, elkezdjük a széleitől szorosan feltekerni mindkét oldalról. Közepén találkozik a két csavart rúd, amiket fölülről lefelé, befelé picit begyömöszölünk, majd összecsípjük ujjainkkal a tetejét, így majd sütés során, gusztusosan szétnyílnak. Ha a klasszikus kifli alakot szeretnéd, nézd meg a kifli recept leírását itt.
- Ha elkészültek a stangli formák, sütőpapírral borított tepsire tesszük őket, egy kis távolságra egymástól, majd konyharuhával letakarva tovább kelesztjük, pihentetjük (akár ugyanúgy egy óráig is így hagyhatjuk).
- Majd megszórjuk díszítésképpen zabpehellyel és 210 fokos (légkeveréses) sütőben megsütjük kb. 15-20 perc alatt.