Jól bevált lángos alaprecept

Egyszerűbb, mint gondolnád

Lángos alaprecept

A házi, habkönnyű lángos elkészítése sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költségtakarékosabb street (beach) food, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Sokféle receptet lehet találni a lángoshoz, de nekem valahogy mindig ez a legegyszerűbb, mindössze 4 alapanyagot tartalmazó lángos alaprecept válik be a legjobban, hosszú évek óta ezt sütöm otthon. Liszt, só, víz, és friss élesztő szükséges az összeállításához, ezen felül már csak a kedvelt feltétek és olaj kell hozzá. Ha pedig egy igazán találó italt innál a házi lángos mellé, próbáld ki a Nagygombos Borászat, nevében is üdítő Mosoly roséját!

Lángos alaprecept

A lángos hozzávalói 2 személyre:

  • 35 dkg liszt,
  • fél kocka élesztő,
  • pici só (kb. 2 teáskanál),
  • 2,3 dl víz,
  • olaj a sütéshez,
  • ízlés szerinti feltétek

A lángos tészta gyúrás menete:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögrébe, rászórjuk a sót és hagyunk arra időt, hogy a sótól az élesztő folyósra olvadjon.
  2. Kimérjük a lisztet, és ha gyorsítanánk a tészta kelesztésén, néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy egy csöppet meglangyosodjon. Ez lesz a segítségünkre abban, hogy pikk-pakk megkeljen a lángos tésztánk.
  3. A folyékony állagúvá változott élesztőhöz hozzáöntjük a langyos vizet, és ezt az elegyet a liszthez adjuk.
  4. Egy fakanál segítségével kézzel megdagasztjuk a tésztát: a fakanál függőleges mozgatásával hólyagosra keverjük, vagy inkább verjük a masszát.
  5. Fél órára langyos helyre tesszük pihenni, kelni egy konyharuhával letakart edénybe.
  6. Ha megkelt, olajjal megkent tálcára borítjuk és egy hengert formázunk belőle, amit 4-5 szeletre vágunk fel. Majd a tésztát picit széthúzogatjuk és úgy tesszük a forró olajba, ahol néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd több réteg kéztörlővel felitatjuk róla a fölösleges olajat. (Csakis forró olajban süssük mindig a lángost, ez a titka, hogy ne legyen aztán olajos ízű.)

Jól bevált lángos alaprecept képek

Ha tetszett a fenti Lángos alaprecept, akkor nézd meg ezeket a hasonló street food recepteket is: Tortilla hot dog falatok recept, Kínai pirított batyu - gyoza recept, Fish & chips recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, magyar, street food.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

3 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Lángos alaprecept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Rukkolás tortilla tekercs recept
street food

Rukkolás tortilla tekercs

Házi tortilla recept pár lépésben

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Falusi legényavató recept
magyaros

Falusi legényavató

Burgonyalepénybe csomagolt, csípős magyaros ragu

Kefires, sajtos pogácsa recept
sós nasi

Kefires, sajtos pogácsa

Igazi leveles, sajtos pogi recept borkorcsolyának

Török pizza recept
pizzaféle

Török pizza

Fűszeres raguval töltött csónakpizza török módra

Mascarponéss, sonkás kifli recept
péksütemény

Mascarponéss, sonkás kifli

Vendégváró kelt tészta bögrés méréssel

Tepertős pogácsa recept
sós nasi

Tepertős pogácsa

A téli szezon egyik alap "péksüteménye"

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató