Kínai pirított batyu (gyoza)

Ázsiai vendégváró falatok

Kínai pirított batyu - gyoza recept

Szuperjó kis partykaja, vendégváró és baráti vacsora előétele lehet ez az ázsiai ízvilágú batyu. Az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. A tésztáját is könnyedén össze tudjuk dobni otthon, hiszen csak liszt, víz és só szükséges hozzá. Természetesen a töltelékét az ízlésünk és étvágyunk szerint variálhatjuk. A lenti receptben, pirított, szójaszószos zöldségtöltelék szerepel, de ezt akár darált húsos verzióban is megfőzhetjük. A nyers batyukat könnyedén lefagyaszthatjuk, így érdemes dupla adagban gondolkodni, hogy legközelebb már egyből repülhessen a forró serpenyőbe.

Kínai pirított batyu - gyoza recept

Hozzávalók kb. 20-25 db batyuhoz:

A gyoza tésztához:

  • 20 dkg kenyérliszt,
  • 100-120 ml langyos víz,
  • 1 tk. só.

A töltelékhez:

  • 1 kis fej káposzta fele/1/3-a,
  • 1 cs. zöldhagyma,
  • 1 db nagyobb sárgarépa,
  • kevés olíva- vagy napraforgóolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kis darab reszelt gyömbér,
  • 2-3 ek. szójaszósz + a tálaláshoz,
  • édes-csípős mártogatós szószhoz: 1 ek. méz, 2 ek. szójaszósz, 1-2 ek. víz, ízlés szerint csípős paprika/chili, és egy maréknyi pirított szezámmag összekeverve.

A sütéshez, pároláshoz:

  • kevés olaj,
  • és fél dl-1 dl víz serpenyőnként.

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük kb. félórára.
  2. Ez idő alatt elkészítjük a pirított zöldséges tölteléket:
    A káposztát, zöldhagymát, sárgarépát egészen apróra vágjuk, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk. Kevés olajon jól megdinszteljük, többször megkeverve közben, hozzáadjuk  a reszelt fokhagymát, és gyömbért. Tovább pirítjuk együtt, majd szójaszósszal fűszerezzük.
  3. A tésztát olyan vékonyra nyújtjuk ki egy lisztezett felületen, amilyen vékonyra csak tudjuk  (fontos, hogy azért ne tudjon elszakadni, egyben maradjon, ha felvesszük).
  4. Kb. 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk, a maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk, amíg kitart a tészta.
  5. A kiszaggatott körök felének a széleit vízzel egy ecset segítségével bekenjük, a közepére 1 teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd félbehajtjuk, jól összetapasztva a széleket. Hajthatjuk úgy, hogy mindig egy kis tészta részt összecsípünk, és így fodrosítjuk a szélét, szimplán ráhajtjuk, majd a villa fogaival becsíkozva ellapogatjuk, vagy sok boltban lehet már kapni műanyag vagy fém, “batyu” vagy empanada készítő formát, ami lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot, ráadásul annak a kör formának az aljával tudunk szaggatni is.
  6. Ha összeálltak a batyuk, akkor több körben, kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk pár perc alatt egy serpenyőben. Kb. fél-1 dl vizet hozzáadunk, és fedő alatt, közepes hőfokon készre pároljuk (nagyjából 7-10 perc). Tálaljuk szójaszósszal, és édes-csípős mártogatóssal.

Kínai pirított batyu (gyoza) képek

Ha tetszett a fenti Kínai pirított batyu - gyoza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló street food recepteket is: Tortilla hot dog falatok recept, Fish & chips recept, Corndog recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, gyömbér, káposzta, kenyérliszt, sárgarépa, szójaszósz, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: ázsiai, előétel, kínai, töltött, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Kínai pirított batyu - gyoza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató