Szuperjó kis partykaja, vendégváró és baráti vacsora előétele lehet ez az ázsiai ízvilágú batyu. Az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. A tésztáját is könnyedén össze tudjuk dobni otthon, hiszen csak liszt, víz és só szükséges hozzá. Természetesen a töltelékét az ízlésünk és étvágyunk szerint variálhatjuk. A lenti receptben, pirított, szójaszószos zöldségtöltelék szerepel, de ezt akár darált húsos verzióban is megfőzhetjük. A nyers batyukat könnyedén lefagyaszthatjuk, így érdemes dupla adagban gondolkodni, hogy legközelebb már egyből repülhessen a forró serpenyőbe.
Kínai pirított batyu - gyoza recept
Hozzávalók kb. 20-25 db batyuhoz:
A gyoza tésztához:
- 20 dkg kenyérliszt,
- 100-120 ml langyos víz,
- 1 tk. só.
A töltelékhez:
- 1 kis fej káposzta fele/1/3-a,
- 1 cs. zöldhagyma,
- 1 db nagyobb sárgarépa,
- kevés olíva- vagy napraforgóolaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kis darab reszelt gyömbér,
- 2-3 ek. szójaszósz + a tálaláshoz,
- édes-csípős mártogatós szószhoz: 1 ek. méz, 2 ek. szójaszósz, 1-2 ek. víz, ízlés szerint csípős paprika/chili, és egy maréknyi pirított szezámmag összekeverve.
A sütéshez, pároláshoz:
- kevés olaj,
- és fél dl-1 dl víz serpenyőnként.
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük kb. félórára.
- Ez idő alatt elkészítjük a pirított zöldséges tölteléket:
A káposztát, zöldhagymát, sárgarépát egészen apróra vágjuk, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk. Kevés olajon jól megdinszteljük, többször megkeverve közben, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és gyömbért. Tovább pirítjuk együtt, majd szójaszósszal fűszerezzük. - A tésztát olyan vékonyra nyújtjuk ki egy lisztezett felületen, amilyen vékonyra csak tudjuk (fontos, hogy azért ne tudjon elszakadni, egyben maradjon, ha felvesszük).
- Kb. 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk, a maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk, amíg kitart a tészta.
- A kiszaggatott körök felének a széleit vízzel egy ecset segítségével bekenjük, a közepére 1 teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd félbehajtjuk, jól összetapasztva a széleket. Hajthatjuk úgy, hogy mindig egy kis tészta részt összecsípünk, és így fodrosítjuk a szélét, szimplán ráhajtjuk, majd a villa fogaival becsíkozva ellapogatjuk, vagy sok boltban lehet már kapni műanyag vagy fém, “batyu” vagy empanada készítő formát, ami lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot, ráadásul annak a kör formának az aljával tudunk szaggatni is.
- Ha összeálltak a batyuk, akkor több körben, kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk pár perc alatt egy serpenyőben. Kb. fél-1 dl vizet hozzáadunk, és fedő alatt, közepes hőfokon készre pároljuk (nagyjából 7-10 perc). Tálaljuk szójaszósszal, és édes-csípős mártogatóssal.