A klasszikus, olasz bolognai tészta is óriási kedvenc, de ez még nem zárja ki egy ínycsiklandóan ízgazdag, húsmentes, bolognai spagetti létrejöttének lehetőségét. A szószkészítés során ráadásul mindvégig a hagyományos, olasz ragukészítési metódust tartjuk szem előtt, ugyanakkor elhagyjuk a darált húst, és helyette vöröslencsével és csiperkegombával varázsoljuk tartalmassá, és egyben fehérjében gazdaggá a tésztaételt. Tálalás előtt alaposan forgassuk össze a főtt spagettit a lencseraguval, és szórjuk meg bőkezűen reszelt sajttal. Mennyei vegetáriánus fogás kerekedik belőle.
Vega, lencse bolognai spagetti recept
Hozzávalók kb. 4-6 személyre:
- 1 üveg hámozott paradicsom vagy 40 dkg friss paradicsom meghámozva,
- 4 ek. sűrített paradicsom,
- kb. 1 dl paradicsom mártás vagy paradicsomlé,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 2 szál szárzeller,
- 2 kisebb répa,
- 20 dkg csiperke gomba,
- 15 dkg vöröslencse,
- 1,5 dl száraz vörösbor,
- só, bors,
- bazsalikom, oregánó ízlés szerint,
- néhány ek. olívaolaj,
- érlelt, reszelt kemény sajt, (pl. parmezán) tálaláshoz,
- 25 dkg durumspagetti.
Elkészítés:
- Elsőként a ragu alapját adó zöldségpirítást végezzük (a soffritot készítjük) el: a vöröshagymát, szárzellert és répát aprítógépben vagy kézzel egészen apróra vágjuk, és olívaolajon együtt megpirítjuk kb. 5-8 perc alatt, majd félretesszük. A gombát szeletekre vágjuk és néhány perc alatt jól megpirítjuk a visszamaradt olajon, és szintén félretesszük.
- Lágyan megfuttatjuk az aprított fokhagymát az olajban (ha a zöldségek felszívták, öntsünk még a serpenyőbe 1-2 evőkanálnyi adagot), hozzádobjuk az átmosott lencsét, a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig együtt pirítjuk, majd jöhet vissza a zöldségalap, és ráöntjük a vörösbort.
- Forrás után hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet vagy mártást, és fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.
- Fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
- Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a pirított gombát, ellenőrizzük a fűszerezést, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Megszórjuk reszelt sajttal és azon melegében tálaljuk.
Tippek:
- Ha friss paradicsomot használunk, tegyük forró vízbe pár percre a paradicsomokat, így könnyedén lehúzhatjuk róluk a héját (miután picit kihűltek).
- A vöröslencsét nem szükséges előzetesen beáztatni, mert így is könnyen megpuhul. Ha klasszikus lencsét használunk hozzá, azt előző éjszaka érdemes háromszoros mennyiségű vízben áztatni.
- Ha vegán bort, növényi sajtot, és tutira tojásmentes durumspagettit használunk, teljesen vegán bolognait is tudunk készíteni.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a vega bolognai spagettihez.