Empanada

Gasztro-kényeztetés spanyol módra

Empanada recept

Ez a helyes, töltött tésztabatyu a spanyol konyha kiválósága. Pékségekben gyakori vendég a polcokon, de tapasként, előételként is remekül megállja a helyét, nem beszélve a baráti vacsorákról. Könnyen hordozható, kompakt formájának köszönhetően bármilyen kirándulásra, piknikre magunkkal vihetjük, és a gyerkőcök szája is fülig fog érni, ha ezt találják a sulis, uzsis dobozban. Könnyed, szuperjól omlós, vajas tésztába csomagolunk egy-egy kupacnyi, kellemesen fűszeres marharagut, amihez mindenféle finom zöldséget hozzákeverhetünk a főzés során. Fantasztikus frissen, langyosan, hidegen és újra melegítve is. Ha elkápráztatnánk a családot, barátokat egy különleges harapnivalóval, érdemes sütni egy adag empanadát.

Empanada recept

Hozzávalók:

Töltelék hozzávalói:

  • pár ek. olívaolaj,
  • 50 dkg darált marhahús,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 db nagyobb édesburgonya vagy burgonya,
  • 2 db sárgarépa,
  • 2-3 szál szárzeller,
  • 1 púpos ek. paradicsom paszta/sűrítmény,
  • 1 csipet chili,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 1 tk. római kömény,
  • 1 tk. oregánó,
  • kb. maréknyi zöldborsó,
  • 2 db paradicsom,
  • só, bors ízlés szerint.

Omlós tészta hozzávalói 18 db empanadához:

  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 tk. só,
  • 18 dkg hideg vaj,
  • 1 tojás + 1 tojás a tészta megkenéséhez,
  • 1 dl hideg víz.

Elkészítés:

A töltelék elkészítése:

  1. A zöldségeket a paradicsom és a borsó kivételével apróra vágjuk, vagy bedobhatjuk egy aprítógépbe is. Megpirítjuk kevés olívaolajon, majd félretesszük, és megpirítjuk a serpenyőben a darált husit, visszatesszük a zöldségeket, az aprított fokhagymát, majd fűszerezzük, és hozzáadjuk a paradicsom pasztát.
  2. Kb. 15 perces fedő alatti főzés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, zöldborsót, és tovább pároljuk a ragut kb. 25-30 percig.
  3. Felhasználás előtt hűtsük langyosra, sőt akár előző este is elkészíthetjük a ragut. Ennek a töltelék-mennyiségnek a fele elég lesz a tésztához, a többit érdemes lefagyasztani, vagy ha több empanadát szeretnénk, akkor duplázni kell a tészta alapanyagait.

A tészta elkészítése:

  1. A sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a feldarabolt vajjal, hozzáadjuk a tojást és a vizet, és jól összegyúrjuk.
  2. Amint összeállt egy gombóccá, félórára hűtőbe tesszük, folpackba csomagolva.
  3. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 12-15 cm-es átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
  4. A kört gondolatban elfelezve, a félkör széleit vízzel bekenegetjük, egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk a közepére, majd félbehajtjuk, jól rányomkodjuk a tésztát a széleknél.
  5. Egy villa segítségével pedig helyes csíkokat vághatunk a félkörívre. A maradék tésztát összegyúrjuk, és addig nyújtjuk, szaggatjuk, amíg már nem marad a tésztából.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsin sütjük, 180 fokon, légkeverés mellett kb. 25-30 percig.

Tippek:

  • A tölteléket bátran variálhatjuk másfajta darált hússal, zöldségekkel. 
  • Sőt egy kis sajttal is kiegészíthetjük a töltelék kupacok tetejét a ráhajtás előtt, ami szépen olvadozva fogad majd minket, amikor beleharapunk a tésztabatyuba.
  • Kiválóan passzol hozzá mártogatósként egy kis, lime-os joghurt fokhagymával, friss korianderrel, vagy egy paradicsomos salsa szósz.

Empanada képek

Ha tetszett a fenti Empanada recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló street food recepteket is: Tortilla hot dog falatok recept, Kínai pirított batyu - gyoza recept, Fish & chips recept.

További receptötletek a hozzávalókból: darált marhahús, édesburgonya, fahéj, finomliszt, sárgarépa, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, spanyol, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Empanada recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató