Sörkifli

Remek sörkorcsolya kelt tésztából

Sörkifli recept

A sörkifli a neve ellenére nem tartalmaz sört, pedig ki tudja, lehet, hogy ez adná meg a sós finomság igazi pikantériáját?! Ezt a sörkorcsolyát egy régi családi recept alapján sütöttem meg és turbóztam fel egy kis enyhén füstölt trappistával és szezámmaggal. Az eredeti recept szerint nem kell bele sajt, csak köménymag, és kristálysó a tetejére. Frissen a legszuperebbek, de másnapra is puhák maradnak, feltéve, ha tényleg megmaradnak.

Sörkifli recept

Hozzávalók egy tepsihez, 32 kisebb darabhoz:

  • 1/2 kg liszt,
  • 4 ek. olvasztott vaj (+ a lapok megkenéséhez),
  • 1 csapott ek. só,
  • 1, 5 dl tej,
  • 3 dkg élesztő (több, mint egy fél kocka)
  • 1 kis doboz kefir (140 g)
  • tojás a megkenéséhez, 
  • sajt, szezámmag, és tengeri kristálysó a kiflik tetejére.

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a  meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével (kb. 1 tk.) és összegyúrjuk a többi hozzávalóval.
  2. A tésztának, ahogy sok esetben, itt is össze kell szedni minden alkatrészt a gyúró tálból és nem szabad, hogy ragadjon a kezünkhöz. A kefirt elvileg aszerint kell adagolni, hogy "mennyit vesz fel", de nekem pont tökéletes volt ez az egy kis pohár Danone kefir. Szükség esetén adjunk még 1-2 kanállal, ha túl száraz lenne a tésztánk.
  3. Ezt követően kelesztés nélkül kell folytatnunk a munkát a tésztával: osszuk két felé, aztán ezeket megint ketté. Mindegyiket kb. lapos tányér nagyságú kör alakra nyújtjuk ki (4 teljesen azonos méretű lapot kell kapunk).
  4. A lapot megkenjünk jól olvasztott margarinnal és ráteszünk egy másik ugyanilyen formájú és nagyságú lapot, ezeket 16 felé vágjuk el (háromszög alak), és a szélesebb végénél feltekerjük (tehetünk bele egy kis darab sajtot). Ugyanezt eljátsszuk a másik két lappal is, így összesen 32 kis kiflink lesz.
  5. Meleg helyen a (szilikonos sütőpapírral kibélelt) tepsin kelesztjük a duplájára kb. 1,5-2 óra alatt. Sütés előtt megkenjük tojással, és reszelt sajttal, szezámmaggal, kristálysóval szórjuk meg. Kétféle módon szórtam őket: az egyikre csak sajtot, a másikra szezámmagot és sót tettem.
  6. Előmelegített (forró) sütőben sütjük kb. 200 fokon, amíg szépen megpirul a sajt a tetején. Nekem kb. 30 perc alatt sült meg, de a legbiztosabb hinni a szemünknek, orrunknak és a tűnek, amire nem szabad ráragadni a kifli részecskéknek.

Sörkifli képek

Ha tetszett a fenti Sörkifli recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Sonkakrémes kifli recept, Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, kefir, tej, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, kenyérféle, péksütemény, szilveszteri.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sörkifli recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kefires, sajtos pogácsa recept
sós nasi

Kefires, sajtos pogácsa

Igazi leveles, sajtos pogi recept borkorcsolyának

Pizzacsiga recept
sós nasi

Pizzacsiga sörkorcsolyának

Megunhatatlan, függőséget okozó sós nasi

Sós briós recept
péksütemény

Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept
kelt tészta

Kapusznyika, avagy káposztás lepény

Káposztás kelt tészta recept a pótnagymamámtól

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató