A kalács elmaradhatatlan kelléke a húsvéti ünnepeknek, legyen az bármilyen formájú és ízesítésű, tökéletes reggeli vagy uzsonna válik belőle. Ebben a verzióban a csodás, nutellával tarkított babka kalácstésztát egy muffinkoszorúba fonjuk össze, és így sütjük meg a klasszikus, nagy kalács forma helyett. Rendkívül mutatós és ellenállhatatlan finomság az ünnepi asztalon.
Nutellás babka muffin recept
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 0,4 dl tej,
- 0,3 dl víz,
- 3 ek. porcukor,
- 1/2 cs. (kb. 4 gr.) porélesztő,
- 30 dkg finomliszt + egy pici a formához,
- 1 csipet só,
- 2 tojás + 1 a kenéshez,
- 7,5 dkg puha vaj + egy pici a formához,
- kb. 30 dkg nutella.
Elkészítés:
- A víz és tej keverékét meglangyosítva, beleszórjuk a porcukrot, majd az élesztőt, megkeverjük és magára hagyjuk kb. 5-10 percre. Ezt követően hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat. A liszthez hozzáadjuk a sót, és a tészta közepében lyukat formálva, beleöntjük az élesztős keveréket. Dagasztógép segítségével elkezdjük a tészta dagasztását. A folyamat során fokozatosan, kisebb darabokban adagoljuk hozzá a puha vajat.
- Ha összeállt egy csodás gombóccá a tészta, két választásunk van: konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni kb. 3 órát, vagy betesszük este a hűtőbe lefóliázva és másnap reggel folytatjuk a folyamatot.
- Ha a tészta megkelt a duplájára, kinyújtjuk lisztezett felületen téglalap alakúra (vékonyra, de azért ne legyen átlátszó vékonyságú).
- Megkenjük a nutella krémmel, majd gondolatban elharmadolva a tésztát (vízszintesen legyen a hosszabb oldala), az alsó harmadot felhajtjuk középre, majd ráhajtjuk a felső részt. Így három tészta réteg lesz egymáson, közte a mogyorókrémmel. Óvatosan rányomkodjuk a felső részt, majd így is tovább nyújtunk rajta sodrófával, hogy picit magasabb legyen.
- 12 egyenlő részre vágjuk, és mindegyik így kapott csíkon további két bemetszést hajtunk végre úgy, mintha egy 3 szárú nadrágot formáznánk, tehát a csík hosszú részénél fogva belevágunk két csíkot úgy, hogy felül egy pici részt kihagyunk, nem húzzuk végig a kést. Így minden csík 3 szálból fog állni, amit óvatosan össze tudunk fonni. A fonatokból koszorút formázunk, és úgy tesszük a kivajazott, lisztezett muffin formákba, hogy alulra kerüljön a fonatok vége, az illesztés, és felülre pedig a szép fonás része.
- További 30-45 percig hagyjuk pihenni a nyers babka fonatokat, majd lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 12 percig, vagy amíg szépen meg nem pirul a teteje, és a tűre már nem ragad semmi.