A kelt tészta picit diétásabb verziójában a finomliszt egy részét teljes kiőrlésű búzalisztre cseréljük, így rostdúsabb édességet tudunk készíteni, ami ráadásul még hosszabb ideig is feltölti az energia készleteinket. Az így készült kelt tészta tölteléke a mostani receptben szuper kókuszos és vaníliás: a kókusztejjel sűrűre főzött vanília pudingot gazdagítjuk sok-sok kókuszreszelékkel.
Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept
Hozzávalók:
A teljes kiőrlésű kelt tésztához:
- 3 dl tej,
- 1 tk. nádcukor,
- 1 zacskó instant élesztő,
- 30 dkg finomliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 1 csipet só,
- 1 tojássárgája,
- 75 g puha vaj.
A kókuszos töltelékhez:
- 3 dl kókusztej,
- 1 cs. vaníliapuding por,
- 6 ek. kókuszreszelék,
- 3 ek. méz.
Elkészítés:
- A liszteket összekeverjük a sóval, cukorral, és az élesztővel, majd hozzáadjuk a langyos tejet, vajat, és tojássárgáját. Ha túl kemény lenne a tészta, egy kis plusz tejjel, ha pedig túl lágy, egy kis liszttel kompenzálható.
- Jól megdagasztjuk, és lefedve hagyjuk legalább a duplájára kelni. A kelesztés ideje alatt megfőzzük a vaníliapudingot, és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd a mézet ízlés szerint. Félretesszük, és hagyjuk lehűlni a felhasználás előtt.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 45x32 cm-es darabra, megkenjük a töltelékkel, és viszonylag szorosan feltekerjük.
- Kisujjnyi csigákat vágunk a tekercsből, majd egymástól kis távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 15 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.