Télen nem lehet sok friss gyümölcsöt, zöldséget kapni, viszont helyette sok disznótort tartanak vidéken, ahol mindig sütnek egy kis tepertőt. Így akár szezonális süteményként is tekinthetünk a tepertős pogácsára, ami úgy az igazi, ha finom, friss, házi tepertőt használhatunk fel hozzá. Fogyókúrázóknak nem ajánlom ezt a pogit, ugyanakkor a téli hideg ellen remek védelmet képez testünkben a jó kis tepertő.
Tepertős pogácsa recept
A tepertős pogácsa hozzávalói (két nagy tepsi):
- 60 dkg darált tepertő (a ropogós bőrét levágjuk és aprítógéppel ledaráljuk),
- 2 csapott evőkanál só (ezzel megsózzuk a ledarált tepertőt),
- 6 dl tej,
- 2 csapott ek. cukor,
- 1 egész (5 dkg) élesztő kocka,
- 2 púpos evőkanál házi zsír,
- kb. 5-7 dkg vaj,
- 1 kg + 10 dkg liszt.
A tepertős pogácsa elkészítése:
- A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt. Majd a felfutás után a zsiradékkal (vaj + zsír) és a liszt felével megdagasztjuk a tésztát, hozzáadjuk a többi lisztet és a legvégén a megsózott tepertővel együtt tovább gyúrjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Kétfelé vesszük, és lisztezett deszkán vastagra (több, mint egy hüvelykujjnyira) nyújtjuk, majd éles késsel bekockázzuk és nagy pogácsa szaggatóval, vagy vizes pohárral kiszaggatjuk a pogikat.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojással megkenjük a tetejét és előmelegített forró sütőben (180 fok) szép pirosra sütjük.