Ahogy karácsony nincs töltött káposzta és halászlé nélkül, úgy igazi húsvét sincs számomra füstölt sonka és házi kalács nélkül. Persze ehhez ugyanúgy hozzátehetném azt is, hogy a töltött káposzta is finom kaláccsal együtt, sőt a karácsony is. Ünnepi időszaktól függetlenül bármelyik hétvégén dönthetünk úgy, hogy szívesen megörvendeztetnénk a családot vagy magunkat egy kis házi készítésű, lekváros kaláccsal reggelire. Ehhez a jól bevált, családi receptet írom le.
Foszlós kalács recept
Hozzávalók egy kb. 80 dkg-os kalácshoz:
- 50 dkg liszt (vegyesen: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt),
- 2,5 dl langyos tej,
- 2 dkg friss élesztő (picit kevesebb, mint fél kocka),
- 2-3 ek. cukor,
- 2 tojás sárgája,
- 1 nagy csipet só,
- 65 g puha vaj,
- 2 cs. vaníliacukor,
- tetejére: 1 tojás.
Kalács készítés:
- A kalács sütésre rá kell szánni az időt, hiszen kelt tészta révén türelmesen ki kell várni a kelesztési, pihentetési időt. A legjobb, ha már néhány órával a dagasztás előtt kivesszük a hűtőből az alkotóelemeket, mint az élesztőt, tejet, vajat, tojást, hogy mind szoba-hőmérsékletűek legyenek.
- A kissé meglangyosított tejhez hozzáadjuk a 4 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, amíg szépen felfut az élesztő jó habosra a tetejére.
- Kimérjük a többi hozzávalót, szétválasztjuk a tojásokat.
- A hozzávalókat a vaj kivételével alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, akár dagasztókaros robotgéppel, kenyérsütőgéppel, vagy a kezünk segítségével. Amikor nagyjából összeállt a tészta, apránként hozzáadjuk a vajat, és így gyúrjuk tovább, fényes gombóccá. Ezután lefedve minimum a duplájára kelesztjük meleg, vagy legalábbis nem huzatos helyen. Kb. egy órát hagyhatjuk pihenni, kelni.
- Kétfelé vesszük a tésztát, majd mindkettőt 3-3 egyenlő részre osztjuk szét, egy-egy gombócra gömbölyítjuk, pihentetjük további negyedórát konyharuha alatt. Majd egyforma hosszúságú, vékony rúddá sodorjuk őket, melyeket 2-szer, 3-as fonással összefonunk, így két fonatot kapunk.
- Az egyiken lapítsunk egy picit és arra helyezzük a másikat.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük kb. 20 percet, kenjük meg tojással alaposan és 180 fokra előmelegített sütőben süssük alsó-felső sütéssel (légkeverés nélkül), amíg szép barnára nem pirul és sikeresen át nem ment a tűpróbán a tészta.
Tippek:
- A kalács ízesítéséhez citromhéjat, narancshéjat, rumot, rumaromát is használhatunk. Díszítésképpen megszórhatjuk jégcukorral, mandulaszeletekkel, vagy akár durvára darált dióval.
- Kísérletezzünk bátran a különböző fonásokkal, pl. négyes fonással, hatos fonással, sőt egyszerűsíthetünk is, és ha csak ketté választjuk a tésztát, és két hosszú rudat sodrunk össze, úgy is csinos kalácsot tudunk sütni. Ehhez érdemes egy kenyérsütő, vagy más, hosszúkás, és keskeny tepsibe tenni a kalácsot, hogy felfele tudjon nőni.
- A kalács jól működik hűtős kelesztéssel is, így este előkészítjük, megformázzuk, reggel pedig frissen tudjuk sütni. Ilyenkor az első kelesztést csak kb. 15 p ekercig várjuk meg, utána egyből formázzuk, fonjuk, majd lefedve betesszük a hűtőbe. Másnap kivesszük a hűtőből, és hagyjuk kb. 40-60 percet "észhez térni", szoba-hőmérsékleten kelni, ezt követően kenjük le tojással, melegítsük be a sütőt, és süssük ugyanúgy, ahogy a frissen kelesztett kalácsot.