Mindig is tetszettek ezek a helyes, lukas "zsemlék", de amióta tudom, hogy a sütési folyamat főzési izgalmakat is rejt magában, még kíváncsibb lettem a bagel gyártás iránt. Az esztétikai megjelenés mellett a formázás egyszerűsége is vonzóvá teheti a bagel receptjét a házi pékek számára. A tésztadagasztás utáni gombócokat pillanatok alatt ki lehet lukasztani, egyáltalán nem olyan ördöngös a feladat, mint amilyennek elsőre tűnhet. A főzési, forrázási etap tapasztalatai mellett hozok néhány hasznos tippet és fázisfotót a bagel sütéshez, töltéshez.
Bagel recept
Hozzávalók 8 bagelhez:
- 1 zacskó (7 gr) instant élesztő,
- 4,5 tk. cukor,
- 3 dl langyos víz,
- 45 dkg kenyérliszt,
- 2 tk. só,
- a főzéshez: 1-2 ek. méz vagy barna cukor, víz,
- tetejére: szezámmag, lenmag, zabpehely, mák, tökmag stb.
Elkészítés:
- A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, porélesztőt, elkeverjük és 5 percre félretesszük (hagyjuk felfutni az élesztőt).
- A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és megdagasztjuk a tésztát. Kb. 1 óra szobahőmérsékleten hagyott pihi után nagyjából a duplájára nő meg a tészta. 8 gombócra osztjuk a megkelt tésztát.
- A két hüvelykujjunk segítségével mindegyik gombóc közepébe egy-egy lukat vágunk, és az ujjaink körül tekergetve óvatosan kiszélesítjük a lukat.
- 10-15 percig konyharuha alatt pihentetjük a bageleket, amíg újra meg nem kelnek.
- A sütőt 220 fokra melegítjük fel (légkeveréssel), és közben vizet forralunk barna cukor vagy méz társaságában. Ha felforrt a víz, beletesszük a megkelt bageleket (a főzőlapot közben közepes erősségre vesszük vissza), és mindkét oldalukat 30-30 másodpercig hagyjuk a forró vízben.
- A gyors forró fürdő után sütőpapíros tepsire tesszük, és megszórjuk a számunkra szimpatikus magokkal, és mehet is a sütőbe.
- 20-25 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Ha kihűltek, vágjuk ketté, és az ízlésünk szerint töltsük meg mindenféle finomsággal, pl. aszalt paradicsommal, serrano sonkával, rukkolával.
Tippek:
- A forró fürdő alatt nagyon figyeljünk az időre, érdemes hozzá stoppert használni. Ha túl sok időt töltenek el a csinosan megkelt bagelek a forró vízben, könnyen összeeshetnek.
- A receptek egy részében tojással megkenik az áztatott bageleket, és ezután szórják meg magokkal, vagy pirított hagymával, fűszerekkel, így kevésbé potyog le róla.
- A New York-iak általában sajtkrémmel kenik meg és füstölt lazac szeletekkel, sonkával, salátával, tükörtojással töltik meg. Kiváló reggeli ötlet lehet rántottával, vagy sajtos omlettel megtöltve is.