A franciák csodás croque moniseur szendvicséhez szinte megszólalásig hasonlít az amerikaiak egyik kedvenc reggeli találmánya. A klasszikus monte christo szendvicshez is toast kenyérre, jó minőségű sajtra és főtt sonkára van szükség, ebben az esetben viszont nem besamel mártással, hanem mustáros majonézes krémmel (sőt gyakran lekvárral) választjuk el a rétegeket, és sütő helyett vajban sütjük meg a serpenyőben. Nagyon leegyszerűsítve ez a különbség a két fantasztikus reggeli között. Pazar és gusztusos napindító, amit nagyon egyszerűen, 15 perc alatt elkészíthetünk, és kényeztethetjük vele szeretteinket.
Monte christo szendvics recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 6 szelet szendvicskenyér,
- 2 ek. majonéz,
- 2 tk. dijoni mustár,
- 2 tojás,
- löttyintésnyi főzőtejszín (kb. 0,5 dl),
- 25 dkg reszelt sajt,
- 10-15 dkg főtt sonka,
- kb. 4-5 dkg vaj.
Elkészítés:
- Az első szelet kenyeret megkenjünk a mustáros majonézzel, rászórjuk a sajtot, ráteszünk egy nagy szelet sonkát, majd ismét kenyeret teszünk rá. Ezt megkenjük a mustáros majonézzel, most sonkát helyezünk rá, aztán sajtot, és a tetejére a 3. szelet kenyeret (ezt már így hagyjuk, nem kenjük meg).
- A kezünkkel, vagy egy nehezebb edénnyel picit lenyomkodjuk, összenyomjuk a szendvicset.
- Felverjük a tojásokat a löttyintésnyi tejszín kíséretében, sózzuk, borsozzuk, vagy más kedvelt fűszerekkel is feldobhatjuk. Megforgatjuk benne óvatosan a három emeletes szendvicseket, majd forró vajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát egy serpenyőben. Érdekesség: az amerikaiak porcukkoral megszórva, bogyós gyümölcslekvárral tálalják.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a szendvicshez.