Benedict tojás egyszerűen

Nagybetűs villás reggeli, ahogy én készítem

Benedict tojás recept

A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem ördöngösség az Eggs Benedict vagy más néven Benedict tojás elkészítése, ugyanakkor nagyon sikkes. Ha egy ráérős, szinte már az ebédidőbe is belecsúszó, stílusos reggelivel indítanánk a hétvégét, elegáns választás lehet a Benedict tojás egyszerűsített verziója. Kapjunk elő egy-egy szelet kalácsot, pirítsuk meg, pakoljunk rá egy kis pármai sonkát, rukkolát, buggyantott tojást és koronázzuk meg egy alternatív, könnyített hollandi mártással. Nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem ízei sokszínűségével is elkápráztat minket ez a csodás, léleksimogató fogás. Igazán megéri olykor-olykor egy kis plusz időt, és energiát szánni a napindító gasztrokényeztetésre.

Benedict tojás recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 db szobahőmérsékletű tojás,
  • 2 ek. ecet,
  • 2 tk. só,
  • 2 tojássárgája,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 csip. só,
  • 1 kk. dijoni mustár,
  • 1 tk. friss citromlé,
  • 2 nagy szelet kalács,
  • 4 szelet pármai sonka,
  • 1-1 maréknyi friss rukkola,
  • néhány db koktélparadicsom,
  • kevés póréhagyma csíra.

Buggyantott tojás készítése:

  1. Sóval és ecettel elkevert vizet kezdjünk el lassan melegíteni. A cél hőfok egy forrás előtti, gyöngyöző állapot (ha már forrás felé mozdulna a víz, vegyük kisebb fokozatra, kb. közepes hőfokra).
  2. Nekem a merőkanalas módszer vált be leginkább a buggyantott tojáshoz, de a tippek közé a többit is leírom. Amikor már szépen gyöngyözik a víz, egy merőkanalat állítunk a vízbe, és abba öntjük óvatosan az előzőleg már (egy kis csészébe) felütött tojást, a víz lepje el teljesen. Tartsuk így kb. 2-3 percig, majd óvatosan borítsuk bele a vízbe, és 3-4 perc elteltével emeljük ki. A tojásokat így párhuzamosan is elkészíthetjük.

Egyszerűsített hollandi mártás készítése:

  1. Olvasszuk fel a vajat.
  2. A tojássárgájához adjuk hozzá a sót, mustárt, citromlevet, és kezdjük el egy kézi mixerrel vagy botmixerrel pürésíteni, habosra keverni. Pár perc elteltével folyamatos, maximum fokozatú turmix keverés mellett, óvatosan és lassan csurgassuk hozzá a meleg vajat. A gyors és folyamatos keverés hatására szép krém állag keletkezik 1-2 perc alatt, és nem csapódik ki a tojás (amikor is rántotta készülne belőle).

Benedict tojásos szendvics összeállítása:

  1. Pirítsuk meg a kalács szeleteket, kenjük meg lágyan vajjal.
  2. Tegyünk rá egy-egy szelet pármai sonkát.
  3. Szórjuk meg rukkolával (eddig a pontig előkészíthetjük a szendvicsünket, és itt főzzük készre a buggyantott tojásokat).
  4. Tegyünk rá 2-2 buggyantott tojást, és öntsük nyakon a hollandi mártással.
  5. Póréhagymacsírával, rukkolával és koktélparadicsommal tálaljuk.

Tippek:

  • Az eredeti recept szerint scone-t, vagyis egy pogácsához hasonló formájú alapot sütnek a tojásokhoz, de kaláccsal, kenyérrel vagy zsemlével megspórolható ez a lépés.
  • A buggyantott tojásokat úgy is főzhetjük, hogy egy örvényt kavarunk a gyöngyöző vízbe, és óvatosan a közepébe pottyantjuk a tojásokat. Ezen kívül elterjedt módszer még a folpackos verzió is, amikor folpackkal bélelünk ki egy kis csészet, abba ütjük a tojást és így becsomagolva engedjük be a vízbe.
  • A Benedict tojásos szendvics alapanyagai bátran variálhatók, pl. sajtokkal, füstölt lazaccal, szárított paradicsommal, salátafélékkel, spenót levelekkel stb.

Benedict tojás egyszerűen képek

Ha tetszett a fenti Benedict tojás recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló reggeli recepteket is: Kalácsos rántotta muffin recept, Spárgás frittata recept, Banános, mogyorós morzsasüti recept.

További receptötletek a hozzávalókból: citrom, koktélparadicsom, mustár, rukkola, sonka, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, főétel, könnyen elkészíthető, reggeli.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Benedict tojás recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató