A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem ördöngösség az Eggs Benedict vagy más néven Benedict tojás elkészítése, ugyanakkor nagyon sikkes. Ha egy ráérős, szinte már az ebédidőbe is belecsúszó, stílusos reggelivel indítanánk a hétvégét, elegáns választás lehet a Benedict tojás egyszerűsített verziója. Kapjunk elő egy-egy szelet kalácsot, pirítsuk meg, pakoljunk rá egy kis pármai sonkát, rukkolát, buggyantott tojást és koronázzuk meg egy alternatív, könnyített hollandi mártással. Nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem ízei sokszínűségével is elkápráztat minket ez a csodás, léleksimogató fogás. Igazán megéri olykor-olykor egy kis plusz időt, és energiát szánni a napindító gasztrokényeztetésre.
Benedict tojás recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 db szobahőmérsékletű tojás,
- 2 ek. ecet,
- 2 tk. só,
- 2 tojássárgája,
- 10 dkg vaj,
- 1 csip. só,
- 1 kk. dijoni mustár,
- 1 tk. friss citromlé,
- 2 nagy szelet kalács,
- 4 szelet pármai sonka,
- 1-1 maréknyi friss rukkola,
- néhány db koktélparadicsom,
- kevés póréhagyma csíra.
Buggyantott tojás készítése:
- Sóval és ecettel elkevert vizet kezdjünk el lassan melegíteni. A cél hőfok egy forrás előtti, gyöngyöző állapot (ha már forrás felé mozdulna a víz, vegyük kisebb fokozatra, kb. közepes hőfokra).
- Nekem a merőkanalas módszer vált be leginkább a buggyantott tojáshoz, de a tippek közé a többit is leírom. Amikor már szépen gyöngyözik a víz, egy merőkanalat állítunk a vízbe, és abba öntjük óvatosan az előzőleg már (egy kis csészébe) felütött tojást, a víz lepje el teljesen. Tartsuk így kb. 2-3 percig, majd óvatosan borítsuk bele a vízbe, és 3-4 perc elteltével emeljük ki. A tojásokat így párhuzamosan is elkészíthetjük.
Egyszerűsített hollandi mártás készítése:
- Olvasszuk fel a vajat.
- A tojássárgájához adjuk hozzá a sót, mustárt, citromlevet, és kezdjük el egy kézi mixerrel vagy botmixerrel pürésíteni, habosra keverni. Pár perc elteltével folyamatos, maximum fokozatú turmix keverés mellett, óvatosan és lassan csurgassuk hozzá a meleg vajat. A gyors és folyamatos keverés hatására szép krém állag keletkezik 1-2 perc alatt, és nem csapódik ki a tojás (amikor is rántotta készülne belőle).
Benedict tojásos szendvics összeállítása:
- Pirítsuk meg a kalács szeleteket, kenjük meg lágyan vajjal.
- Tegyünk rá egy-egy szelet pármai sonkát.
- Szórjuk meg rukkolával (eddig a pontig előkészíthetjük a szendvicsünket, és itt főzzük készre a buggyantott tojásokat).
- Tegyünk rá 2-2 buggyantott tojást, és öntsük nyakon a hollandi mártással.
- Póréhagymacsírával, rukkolával és koktélparadicsommal tálaljuk.
Tippek:
- Az eredeti recept szerint scone-t, vagyis egy pogácsához hasonló formájú alapot sütnek a tojásokhoz, de kaláccsal, kenyérrel vagy zsemlével megspórolható ez a lépés.
- A buggyantott tojásokat úgy is főzhetjük, hogy egy örvényt kavarunk a gyöngyöző vízbe, és óvatosan a közepébe pottyantjuk a tojásokat. Ezen kívül elterjedt módszer még a folpackos verzió is, amikor folpackkal bélelünk ki egy kis csészet, abba ütjük a tojást és így becsomagolva engedjük be a vízbe.
- A Benedict tojásos szendvics alapanyagai bátran variálhatók, pl. sajtokkal, füstölt lazaccal, szárított paradicsommal, salátafélékkel, spenót levelekkel stb.