Sokmagos kalácskoszorú

Mandala sós, fonott kalácsból

Sokmagos kalácskoszorú recept

Limara szuperhasznos Házi pékek alapkönyvét lapoztam fel ehhez a recepthez, ami csodás, magos megjelenésével lopta be magát a szívembe. A húsvéthoz közeledve jól jön néhány alternatív verzió a klasszikus foszlós kalács helyett, mellett. A kalácskoszorú a sós, és enyhén mangalicazsíros ízével, sokféle pirított maggal a tetején, pihe puhaságával tökéletes összhatást ér el. A fonása is sokkal egyszerűbb a hármas vagy négyes fonatú kalácsoknál, hiszen csak össze kell sodorni a két rudat és meghajlítani kör alakúra. Ha a húsvéti sonka mellé egy dizájnos, sós kalács receptet keresel, akkor bátran próbáld ki ezt a gasztrotippet.

Sokmagos kalácskoszorú recept

Hozzávalók egy kalácshoz:

  • 3 dl langyos tej,
  • 1 tk. cukor, 
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 10 dkg kenyérliszt,
  • 2 tk. só,
  • 1 tojás,
  • 1 ek. + 6 dkg mangalica vagy kacsazsír,
  • tetejére: 1 tojás, különböző magvak.

Elkészítés:

  1. Fél dl langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek. lisztet rászórunk, összekeverjük, majd félretesszük és hagyjuk az élesztőt "felfutni".
  2. A dagasztó tálban összekeverjük a különböző liszteket, sót, mélyedést készítünk a közepébe, ide ütjük a tojás, öntjük a tejet és a felfutott, élesztős keveréket. Kézzel vagy géppel jól megdagasztjuk a tésztát, és a dagasztás vége felé adjuk hozzá az 1 ek. zsírt. Kb. 45-60 percig alatt lefedve a duplájára kelesztjük a tésztát.
  3. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és két gombócot formálunk belőle, újra lefedjük és tovább pihentetjük 15 percig.
  4. A két gombócból fél cm vastag téglalapot nyújtunk és megkenjük 3-3 dkg zsírral (a széleit kihagyva), szorosan feltekerjük. A két tekercset óvatosan összesodorjuk, kör alakúra hajlítjuk, és összecsípjük az összeérő széleket.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk és újabb 30-40 percig pihentetjük. Lekenjük tojással, tetszőleges magokkal megszórjuk (pl. napraforgómag, tökmag, mandula, mák, szezámmag, lenmag) és 170 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.

Sokmagos kalácskoszorú képek

Ha tetszett a fenti Sokmagos kalácskoszorú recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, mandula, mangalicazsír, szezámmag, tej, tojás, tökmag. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, húsvéti, kenyérféle, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sokmagos kalácskoszorú recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Sütőtökös, sajtos pogácsa recept
sós nasi

Sütőtökös, sajtos pogácsa

Narancs színű pogik szuperpuha belsővel

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Sokmagos banánkenyér recept
kenyérféle

Sokmagos banánkenyér

Szaftos, pihe-puha, és ropogós egyben

Bagel recept
kenyérféle

Bagel

A New York-iak kedvenc szendvicse

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató