A következő utazásunkhoz gyűjtögettem a kirándulási és gasztro tippeket, amikor szembejött velem az olaszországi Capri szigetéről származó nagyon csokoládés, mennyei mandulatorta mint kötelezően kóstolandó finomság. Nem vártam meg, amíg elutazunk, ezért Vrábel Kriszta könyvét felcsapva máris nekiláttam az édesség megsütéséhez. Állagra leginkább a brownie-hoz hasonlítható, bár ezt nem árulom el az olaszoknak, biztosan rossz néven vennék az összehasonlítást. Pofonegyszerűen elkészül, nem tartalmaz lisztet és nagyon csokoládés, úgyhogy minden konyhatündérnek szeretettel ajánlom.
Torta caprese (csokoládés mandulatorta) recept
Hozzávalók egy kisebb tortához:
- 25 dkg étcsokoládé,
- 10 dkg vaj,
- 20 dkg őrölt mandula,
- 4 tojás szétválasztva,
- 10 dkg cukor,
- csipet só,
- 1-2 ek. amaretto likőr (elhagyható),
- díszítéshez porcukor.
Elkészítése mesésen egyszerű:
- Olvasszuk össze a csokit a vajjal vízgőz fölött vagy lassan, összemelegítve (tegyük félre hűlni picit).
- A tojás sárgáját keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a mandulát, csipet sót és az étcsokis krémet, dolgozzuk össze, majd a legvégén a felvert tojásfehérjével is óvatosan keverjük össze.
- Öntsük egy kisebb (pl. 26 cm-es) tortaformába és 170 fokra előmelegített sütőben süssük (légkeveréssel) kb. 45-50 percig.
- Ha kihűlt, hintsük meg porcukorral.