Az ecetes vízben marinált lilahagyma karikák szuperjó szolgálatot tesznek a nyári grill ételek kísérőjeként. Jól mutatnak a szendvicsekben, hamburgerekben, salátákban, és mindemellett zamatos, édeskés, pikáns íze van, megszelídítve az erős hagyma ízt. Az elkészítése sem ördöngösség: a legtovább a hagymakarikák szeletelése tart, de utána már mehetnek is a helyes, kiszemelt üvegcsékbe. A felforralt vizes, cukros, ecetes elegyet ráöntjük, fűszerezzük ízlés szerint, majd minimum egy nap elteltével már fel is használhatjuk. Érdemes a szezon elején 1-2 üveggel készíteni belőle, hogy elő tudjuk kapni, ha szükség van rá, és általa fel tudjuk dobni az ízeket és a színeket is a tányéron.
Ecetes lilahagyma recept
Hozzávalók 2-4 db kisebb befőttes üveghez:
- 5 dl víz,
- 3 – 4 fej lilahagyma vékony karikákra vágva,
- 5 ek. 10%-os ecet vagy almaecet,
- 5 ek. kristálycukor,
- 1 kk. só,
- 1-1 kis kk. színes bors és 1-1 db babérlevél üvegenként.
Elkészítés:
- Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, ecetet, sót, jól elkeverjük.
- Amint feloldódott a só és a cukor, a lilahagyma karikákkal megpakolt üvegekre öntjük.
- Ízlés szerint kevés színes borssal, és babérlevéllel ízesítjük. Ezek a fűszerek nemcsak kellemes ízt, hanem mutatós designt kölcsönöznek az egyébként is szép, rózsaszínűvé váló lilahagyma karikáknak.