Fehérboros, csirkés pite

Ünnepi főétel ötlet leveles tésztából

Fehérboros, csirkés pite recept

Ez a recept a tipikus példája annak, hogy milyen különlegessé lehet varázsolni a hétköznapokban is gyakran használt alapanyagokat, ha egy kicsit másképp dizájnoljuk. Az angol és amerikai konyhában gyakran találkozhatunk olyan húsos pitékkel, mint pl. a klasszikus pásztor pite, vagy az édesburgonyás marharagu, ahol a húsos rész tetejére burgonyapüré, zöldségköret vagy éppen leveles tészta kerül. A fehérboros, csirkés pite ízvilága a sok vöröshagyma, vaj és tejszín miatt picit a francia hagymalevesre hajaz. Könnyed, ünnepi fogásként tálalható az asztalra, és utána még biztosan lecsúszik valamilyen mennyei édesség is.

Fehérboros, csirkés pite recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 60-70 dkg csirkemell filézve,
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • 1,5 dl fehérbor (pl. Nagygombos Borászat, illatos fehér),
  • kb. 10 dkg vaj,
  • 2-3 evőkanál olívaolaj,
  • só, bors ízlés szerint,
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 2 dl főzőtejszín/kókuszkrém,
  • 15 dkg zöldborsó,
  • 15 dkg karfiolrizs (karfiol aprítógéppel ledarálva/mirelit verzió),
  • 25 dkg leveles tészta.

Elkészítés:

  1. A vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a félkarikákra vágott vöröshagymát, fehéredésig pirítjuk rajta a kockákra vagy csíkokra vágott csirkemellet. Felöntjük fehérborral, majd forralunk rajta egyet. 
  2. Hozzáadjuk a többi zöldséget, és fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk a ragut. Ha megfőtt a hús, felöntjük tejszínnel, és fedő nélkül főzzük tovább pár percig.
  3. Kevés olívaolajjal kikent kerámiatálba öntjük a ragut, és a tetejére felcsíkozott, kész leveles tésztát hajtogatunk. A tippek között belinkeltem egy videót, ami segít a formázásban, de akár egy téglalap vagy bármilyen más alakban is ráilleszthetjük a tésztát a kerámia tálra (széleit szorosan rányomkodva), csak ilyenkor fontos, hogy villával megszúrjuk a tésztát több helyen.
  4. 200 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 20-30 percig, amíg aranybarnára sül a tészta.

Tippek:

  • Csirke helyett a klasszikus, francia, burgundi marharagu is remekül működik, de akár valamilyen darált húsos ragu is kiváló a tészta alá.
  • A videó alapján könnyen reprodukálható a leveles tészta formázása, akár kör alakúra is: https://www.youtube.com/watch?v=hivHnWre28Q&t=15s 
  • Zöldborsó és karfiol helyett akár cukkini, burgonya, és zeller is passzolhat a raguhoz.

Fehérboros, csirkés pite képek

Ha tetszett a fenti Fehérboros, csirkés pite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Vadas marha kifligombóccal recept, Áfonyalekváros őzragu recept, Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csirkemell, fehér bor, leveles tészta, vöröshagyma, zöldborsó. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, húsétel, karácsonyi, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fehérboros, csirkés pite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató