Porchetta

Minden idők legpazarabb göngyölt húsa

Porchetta recept

Első látásra ijesztőnek tűnhet egy ilyen méretes husi, és bonyolultnak látszódhat az elkészítése, de valójában minden csak azon múlik, hogy sikerül-e jófajta malaccsászárt és szűzpecsenyét szereznünk a hentesnél. Ha ezt kipipáljuk, onnantól kezdve csak belemasszírozunk a husiba egy kis bort, sót, a kedvenc zöldfűszereinket, a közepére dobjuk a szüzet, feltekerjük és jól átkötözzük. Mehet be a hűtőbe akár 1-2 nappal a tényleges tálalás időpontja előtt. Aznap viszont legalább 6 órát szánjunk a sütésre, mert lassan készül, hogy vajpuha, omlós, mennyei porchettát kaphassunk. Róma környékén az olaszok leginkább szendvicsbe pakolva fogyasztják, így ha maradna belőle az ebéd vagy vacsora után, hidegen is fenséges fogás lesz belőle.

Porchetta recept

Hozzávalók kb. 14-15 főre:

  • kb. 4-4,5 kg malac császárhús csont nélkül (bőrrel),
  • 2 db sertésszűz,
  • só, bors,
  • 2-3 fej vöröshagyma vagy lilahagyma,
  • 1 egész fej fokhagyma,
  • 3 db sárgarépa, 
  • 2 db fehérrépa,
  • kb. 1,5 dl száraz fehérbor,
  • kb. 3 dl víz.

A töltelékhez:

  • 1 fej fokhagyma,
  • 3-4 ág friss rozmaring,
  • 6-8 ág kakukkfű,
  • 4 db zsálya levél,
  • 1 csokor bazsalikom,
  • 2 nagy marék rukkola,
  • 1 kis marék sótlan pisztácia,
  • 6+8 db sózott, aszalt paradicsom (nem olajos),
  • 1 tk. őrölt édeskömény,
  • olívaolaj,
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A töltelékhez megpucoljuk a fokhagymát, gerezdekre szedjük, és a felsorolt alapanyagokkal együtt összedaráljuk egy késes aprítógépben. Aszalt paradicsomból csak 6 db-ot adunk hozzá, a további 8 db-ot egészben tesszük majd a husira. (Olívaolajból csak egy keveset öntünk hozzá, amitől a paszta kellemesen kenhető lesz.) A sóval itt még óvatosan bánjunk, mert az aszalt paradicsom erősen sós.
    Töltelék, fűszerpaszta készítése
  2. A császárhúst kiterítjük, vizsgáljuk át, hogy a hentes biztosan kivágott-e belőle minden kis csontot. Ha nem, távolítsuk el, és szükség szerint az alsó és felső résznél ejtsünk egy-egy bemetszést a húson, hogy felfele és lefele hajthassunk egy réteg húst, ami a göngyölésnél segítség lehet (elhagyható lépés).
    Hús előkészítése
  3. Alaposan sózzuk meg, és masszírozzuk is bele a húsba a sót. Ezután pár csepp fehérborral is kenjük át, majd dörzsöljük át a fűszerpasztával mindenhol.
    Fűszerpaszta és bor bemasszírozása
  4. Tegyük a közepére a sertésszüzeket, ezt is sózzuk, és kenjük meg a töltelékkel. Oszlassuk el mellette, és a húsok között az egész aszalt paradicsomokat, majd szorosan tekerjük fel, és kötözzük át spárgával (keresztben, és hosszában is).
    Sertésszűzzel megtölteni
  5. A bőrét is sózzuk meg mindenhol, ugyanúgy bele is dörzsölve a sót. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.
  6. A sütés előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből a húst, hogy szoba hőmérsékletűre melegedhessen. Kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra.
    Porchetta megkötözve, sütés előtt
  7. Keressük meg a legnagyobb tepsinket, béleljük ki alaposan sütőpapírral, öntsünk bele kevés olívaolajat, bort és vizet. Helyezzük bele a porchettát, és alufóliával letakarva süssük. Először 220 fokon 25 percig, majd csökkentsük 150 fokra (légkeverés mellett), és így süssük kb. 5-6 órán keresztül. Félidőben vizsgáljuk meg az állapotát (pl. szüksége van-e még vízre), és pakoljuk körbe egészben hagyott, megtisztított zöldségekkel (az egész fokhagyma sapkáját vágjuk le előtte). 5 óra elteltével már érdemes késsel megszúrni, hogy lássuk, mennyire könnyen szalad bele a kés, mennyire puhult át a hús. (Nekem 6 óra után volt már érezhetően vajpuha a husi, az aljáig beleszaladt a kés).
  8. Ha már puha a husi, alufólia nélkül, 220 fokon, felső, grill fokozaton pirítsuk meg a bőrét kb. félóra alatt (vagy amíg úgy látjuk, hogy pirulhat, sülhet a bőre).
  9. Ha kész, vegyük ki, és legalább 20-30 percet még hagyjuk így pihenni.
  10. A vele sült zöldségekből (a fokhagymafejből előtte nyomkodjuk ki a megsült fokhagymát, és távolítsuk el a héját) és pecsenyeléből mártást pürésítünk (ezt akár egy kis tejszínnel össze is főzhetjük hígabb mártásért).
  11. Fogyasszuk ezzel, rozmaringos, sült steakburgonyával, édesburgonya- vagy más zöldségpürével, de akár csak friss kenyérrel, salátával is mennyei, a szendvics verzióiról nem is beszélve.

Tippek:

  • Töltelékként bármilyen, számunkra kedves zöldfűszert, magot, és akár olívabogyót is felhasználhatunk. Működhet szárított, őrölt fűszerekkel is, de érdemes minél több friss fűszert használni hozzá. Pl. a petrezselyem is jól illik hozzá. Pirított kenyérkockákkal, zsemlemorzsával is gazdagíthatjuk a tölteléket. Bátran variálhatjuk saját ízlésünk szerint.
  • Sertésszüzet ki is hagyhatjuk, és anélkül is feltekerhetjük, de akár belsőséget, vagy darált húsos ragut is tölthetünk a közepébe. 
  • A sütés idejét a császárhús súlya alapján tudjátok kalkulálni, kilónként több mint egy órával érdemes számolni, és javasolt addig sütni, amíg teljesen könnyedén át tudja szúrni keresztbe a kés, mert annyira puha. Akár 2 kg körüli császárhússal is érdemes belevágni, és akkor vélhetően egy darab szűzpecsenye is elég lehet.

Porchetta képek

Ha tetszett a fenti Porchetta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló töltött hús recepteket is: Vörösboros, aszalt szilvával töltött csirketekercs diós bundában recept, Stefánia szelet recept, Spárgával és sajttal töltött csirkemell recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt paradicsom, bazsalikom, fehér bor, fokhagyma, malaccsászár, rukkola, sertésszűz. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, karácsonyi, olasz, street food, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Porchetta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató