Pazar elegancia, elképesztő textúrák, illatok és ízek kavalkádja ez a különleges desszert. Bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét, ráadásul nincs sok dolgunk az összeállítása során. Egy jó minőségű, vörös- vagy fehérborra van szükség a posírozott körték elkészítéséhez. A fűszerezésnél pedig legyünk bátrak, kreatívak, pl. a fahéj és szegfűszeg mellett/helyett friss narancslével, narancshéjjal, csillagánizzsal, vanília rúddal is kiegészíthetjük a boros “alaplevet”.
Vörösborban posírozott körte recept
Hozzávalók:
- 3-4 db feszes, nem túl érett körte,
- 1 üveg száraz vörösbor,
- 20 dkg kristálycukor,
- 1-2 tk. őrölt fahéj,
- kb. 8 szem szegfűszeg,
- 1 dl hideg habtejszín,
- 10 dkg mascarpone,
- 2 cs, vaníliacukor.
Elkészítés:
- A vörösbort egy kisebb, a körték méretéhez passzoló, magas falú edényben, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel összemelegítjük. A melegítés idejéig meghámozzuk a körtéket úgy, hogy rajtuk maradjon a száruk, alul pedig egy talpat vágunk, hogy meg tudjon majd állni a tányéron.
- A gyöngyöző vörösborban (közepes vagy alacsony hőfokon) megpároljuk a körtéket kb. 20-30 perc alatt (megpuhulnak, de még marad tartásuk).
- A mascarponét és a habtejszínt, a vaníliás cukorral együtt felverjük, majd hűtőbe tesszük tálalásig.
- Ha készen vannak a körték, vegyük ki óvatosan, és a bor alatt kapcsoljunk magasabb hőfokra, hogy szósszá redukálódjon (kb. harmadára redukáljuk a vörösbort).
- Tálalásnál (langyosan és hidegen is szuper) a vörösboros szósszal megágyazunk a körtéknek, majd a mascarponés tejszínhabot egy habzsák segítségével tálaljuk a borba, a körték mellé. Ha sietős a helyzet, csak a tejszínhab, vagy egy kis vanília fagylalt is jó szolgálatot tesz a tálalásnál.