Márton napi főzősuli IKEA módra

Liba napok svéd kiadásban

Márton napi főzősuli IKEA módra

Épp valamelyik mókás svéd nevű lakberendezési kiegészítő után kutakodtam az IKEA honlapján, amikor szembe találkoztam a Márton napi főzőiskola rendezvényükkel. Rögtön felcsillant a szemem és láttam, hogy bőven van még szabad hely a budaörsi IKEA-ba, így természetesen a november 11-ei időpontot választottam, hogy ne bízzam a véletlenre a jövő évi finom falatokat…

Láttam már az IKEA konyha részlegén, ahogy egy szakács főzőcskézik és kóstoltatja a svéd alapanyagokból készült finomságokat, de ez valahogy másnak ígérkezett, alig vártam a mai napot. A szervezés remek volt, időben jöttek az infók mail-ben, volt alkalmam előre egyeztetni a fotózást is, majd a helyszínen is flottul zajlott minden.

Ahogy azt sejtettem, a Konyha osztály egyik nagy konyhaszigetes installációján tartottuk a főzőiskolát, az esemény házigazdája és főszakácsa Kiss Kálmán szakács volt, a Chefparade színeiben. 5 másik lelkes résztvevővel közösen vágtunk neki a két fogásos, nagy mértékben előkészített liba lakomának. A hangulat mindvégig nagyon közvetlen, kedves és otthonos volt, Kálmán remekül vezényelte a főzőcskét és közben sok-sok apró trükköt, tippet adott nekünk az otthoni folytatáshoz.

Az előételt egy klasszikus, számomra azonban megunhatatlan Márton napi fogás, a sült libamáj adta, amihez fantasztikusan színes és ízletes körítést varázsoltunk. Különböző színű répákból (narancssárga, citromsárga és lila) vágtunk zöldséghámozóval egészen vékony csíkokat, majd a forgácsokat némi zöldhagyma karika társaságában leöntöttük egy jó kis kapros-mustáros olívaolajos dresszinggel. Mennyei volt ízre és kinézetre is. A legnehezebb ebben a salátában a színes répa beszerzés, de mint megtudtuk, a Metróban le lehet csapni ilyen csodákra, vagy B tervként a zeller és a cékla is beszállhat, hasonló színkavalkáddal. A tálaláshoz először az IKEA-s bodzás narancs dzsemével maszatoltuk össze a tányért, arra tettünk egy pirított kalácsszeletet, rá a májat és a szépséges színes salátát. Íme.

Pirított libamáj kaláccsal, színes salátával, narancs- és bodzalekvárral - recept

Hozzávalók:

  • 350-450 g libamáj (80-120 g per fő)
  • 250 g kalács
  • 250 g színes répa
  • kis csokor újhagyma
  • 1 üveg MARMELAD APELSIN & FLÄDER narancs- és bodzalekvár
  • 1 üveg SENAP GROV durván őrölt mustár
  • 1,5 dl olívaolaj
  • maréknyi friss kapor

Elkészítés:

  1. A libamájat 1 órán át szobahőmérsékleten vághatóvá olvasztjuk, majd ferdén ujjnyi szeleteket vágunk belőle (A maradék májból remek szuflé készíthető: 100 g libamáj, 1 dl tejszín, 1 tojás és só, bors felhasználásával.)
  2. A répákat meghámozzuk, és a hámozóval hosszú csíkokat hasítva feldolgozzuk, az újhagymát ovális karikákra szeleteljük.
  3. Az így készített salátához öntetet 1 púpos teáskanál mustárból, 1-1,5 dl olívaolajból, kaporból, sóból és borsból készítünk.
  4. Az egészet összeforgatjuk, félretesszük.
  5. Forró serpenyőbe tesszük a szeleteket, és 1-1,5 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát, majd kivesszük a serpenyőből.
  6. Pirított kaláccsal, narancslekvárral és a salátával tálaljuk a libamájat.

A főételhez libamellet sütött Kálmán, klasszikusan először a serpenyőben pirította meg, majd a sütőbe költöztette át (a körbesütés után 190 fokon kb. 8 percig sült). A fő fogásnál már kevesebb feladat jutott ránk, mert a köretet az IKEA-ban fagyasztva kapható zöldséges tallérok biztosították, így mi igazából csak a szószhoz kuktáskodtunk. Vajas, tejszínes, tormás, petrezselymes finomság ízesítette a roséra sült libamelleket, ami így festett a műanyag tányérokon. 

Libamell steak tormamártással és zöldség medállal - recept

Hozzávalók:

  • 1 doboz GRÖNSAKSKAKA fagyasztott zöldséges medál
  • 350 g libamell (fejenként fél vagy egy libamell, a nagyságától függően)
  • 1 üveg SAS PEPPARROT tormamártás
  • 2 dl tejszín
  • 100 g vaj
  • só, bors
  • maréknyi friss petrezselyem
  • díszítésnek rukkola, saláta (opcionális)

Elkészítés:

  1. A zöldséges medált a dobozon olvasható instrukciók szerint megsütjük.
  2. A libamell bőrét beirdaljuk, hogy a hő jobban átjárja, majd hideg serpenyőben nagy lángon pirítani kezdjük bőrrel lefele, amíg aranyszínű ropogósra sül.
  3. A másik oldalát is pirítjuk egy percig, majd 190 fokon légkeveréses üzemmódban 7-8 percig sütjük. Ezután kivesszük és felvágás előtt pihentetjük.
  4. A mártáshoz 2 púpozott teáskanál tormamártást, 2 dl tejszínt, 100 g vajat összeforralunk kis lángon, gazdagon rakunk bele petrezselymet.
  5. A libamellet félbe vágva, a mártással leöntött zöldséges medállal tálaljuk, ízlés szerint friss salátával.

A remek liba lakomát természetesen el is fogyaszthattuk a végén, és még egy IKEA-s konyhai köténnyel is gazdagabbak lettünk a gasztroélmény mellett. Szuper volt, csak ajánlani tudom, sasoljátok az oldalukat, ha Ti is kipróbálnátok. Egy dolog fontos hozzá: legyen IKEA FAMILY kártyád.

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Márton napi főzősuli IKEA módra képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Az étel iskolája Széll Tamással Lidl szakácskönyv

Az étel iskolája Széll Tamással

Új, alapszakácskönyv a Lidl Konyhától

    Megint segít a séf, Lidl szakácskönyv

    Megint segít a séf

    Elérhető a Lidl konyha legújabb szakácskönyve

      Segít a séf, új Lidl szakácskönyv

      Szakácskönyv beszerzésre fel

      Segít a séf: megjelent a Lidl Konyha új receptgyűjteménye

        Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

        Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

        Betyárjó falatozás a Lidl szakácskönyv bemutatóján

          A főzés mindenkié, Lidl szakácskönyv

          A főzés mindenkié

          Színvonalas Lidl Konyha szakácskönyv az ünnepekre

            Egy falat Róma

            Egy falat Róma

            Az olasz gasztronómia fővárosában jártunk

              Lidl borvacsora

              "A bor ősszel édesült szerelem"

              Borvacsora Lidl kiadásban

                Déli illatok az olasz Krizia étteremből

                Déli illatok az olasz Krizia étteremből

                Fergeteges autentikus olasz vacsoraest

                  Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                  Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                  Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                  Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató