Épp valamelyik mókás svéd nevű lakberendezési kiegészítő után kutakodtam az IKEA honlapján, amikor szembe találkoztam a Márton napi főzőiskola rendezvényükkel. Rögtön felcsillant a szemem és láttam, hogy bőven van még szabad hely a budaörsi IKEA-ba, így természetesen a november 11-ei időpontot választottam, hogy ne bízzam a véletlenre a jövő évi finom falatokat…
Láttam már az IKEA konyha részlegén, ahogy egy szakács főzőcskézik és kóstoltatja a svéd alapanyagokból készült finomságokat, de ez valahogy másnak ígérkezett, alig vártam a mai napot. A szervezés remek volt, időben jöttek az infók mail-ben, volt alkalmam előre egyeztetni a fotózást is, majd a helyszínen is flottul zajlott minden.
Ahogy azt sejtettem, a Konyha osztály egyik nagy konyhaszigetes installációján tartottuk a főzőiskolát, az esemény házigazdája és főszakácsa Kiss Kálmán szakács volt, a Chefparade színeiben. 5 másik lelkes résztvevővel közösen vágtunk neki a két fogásos, nagy mértékben előkészített liba lakomának. A hangulat mindvégig nagyon közvetlen, kedves és otthonos volt, Kálmán remekül vezényelte a főzőcskét és közben sok-sok apró trükköt, tippet adott nekünk az otthoni folytatáshoz.
Az előételt egy klasszikus, számomra azonban megunhatatlan Márton napi fogás, a sült libamáj adta, amihez fantasztikusan színes és ízletes körítést varázsoltunk. Különböző színű répákból (narancssárga, citromsárga és lila) vágtunk zöldséghámozóval egészen vékony csíkokat, majd a forgácsokat némi zöldhagyma karika társaságában leöntöttük egy jó kis kapros-mustáros olívaolajos dresszinggel. Mennyei volt ízre és kinézetre is. A legnehezebb ebben a salátában a színes répa beszerzés, de mint megtudtuk, a Metróban le lehet csapni ilyen csodákra, vagy B tervként a zeller és a cékla is beszállhat, hasonló színkavalkáddal. A tálaláshoz először az IKEA-s bodzás narancs dzsemével maszatoltuk össze a tányért, arra tettünk egy pirított kalácsszeletet, rá a májat és a szépséges színes salátát. Íme.
Pirított libamáj kaláccsal, színes salátával, narancs- és bodzalekvárral - recept
Hozzávalók:
- 350-450 g libamáj (80-120 g per fő)
- 250 g kalács
- 250 g színes répa
- kis csokor újhagyma
- 1 üveg MARMELAD APELSIN & FLÄDER narancs- és bodzalekvár
- 1 üveg SENAP GROV durván őrölt mustár
- 1,5 dl olívaolaj
- maréknyi friss kapor
- só
Elkészítés:
- A libamájat 1 órán át szobahőmérsékleten vághatóvá olvasztjuk, majd ferdén ujjnyi szeleteket vágunk belőle (A maradék májból remek szuflé készíthető: 100 g libamáj, 1 dl tejszín, 1 tojás és só, bors felhasználásával.)
- A répákat meghámozzuk, és a hámozóval hosszú csíkokat hasítva feldolgozzuk, az újhagymát ovális karikákra szeleteljük.
- Az így készített salátához öntetet 1 púpos teáskanál mustárból, 1-1,5 dl olívaolajból, kaporból, sóból és borsból készítünk.
- Az egészet összeforgatjuk, félretesszük.
- Forró serpenyőbe tesszük a szeleteket, és 1-1,5 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát, majd kivesszük a serpenyőből.
- Pirított kaláccsal, narancslekvárral és a salátával tálaljuk a libamájat.
A főételhez libamellet sütött Kálmán, klasszikusan először a serpenyőben pirította meg, majd a sütőbe költöztette át (a körbesütés után 190 fokon kb. 8 percig sült). A fő fogásnál már kevesebb feladat jutott ránk, mert a köretet az IKEA-ban fagyasztva kapható zöldséges tallérok biztosították, így mi igazából csak a szószhoz kuktáskodtunk. Vajas, tejszínes, tormás, petrezselymes finomság ízesítette a roséra sült libamelleket, ami így festett a műanyag tányérokon.
Libamell steak tormamártással és zöldség medállal - recept
Hozzávalók:
- 1 doboz GRÖNSAKSKAKA fagyasztott zöldséges medál
- 350 g libamell (fejenként fél vagy egy libamell, a nagyságától függően)
- 1 üveg SAS PEPPARROT tormamártás
- 2 dl tejszín
- 100 g vaj
- só, bors
- maréknyi friss petrezselyem
- díszítésnek rukkola, saláta (opcionális)
Elkészítés:
- A zöldséges medált a dobozon olvasható instrukciók szerint megsütjük.
- A libamell bőrét beirdaljuk, hogy a hő jobban átjárja, majd hideg serpenyőben nagy lángon pirítani kezdjük bőrrel lefele, amíg aranyszínű ropogósra sül.
- A másik oldalát is pirítjuk egy percig, majd 190 fokon légkeveréses üzemmódban 7-8 percig sütjük. Ezután kivesszük és felvágás előtt pihentetjük.
- A mártáshoz 2 púpozott teáskanál tormamártást, 2 dl tejszínt, 100 g vajat összeforralunk kis lángon, gazdagon rakunk bele petrezselymet.
- A libamellet félbe vágva, a mártással leöntött zöldséges medállal tálaljuk, ízlés szerint friss salátával.
A remek liba lakomát természetesen el is fogyaszthattuk a végén, és még egy IKEA-s konyhai köténnyel is gazdagabbak lettünk a gasztroélmény mellett. Szuper volt, csak ajánlani tudom, sasoljátok az oldalukat, ha Ti is kipróbálnátok. Egy dolog fontos hozzá: legyen IKEA FAMILY kártyád.
Oszd meg a cikket másokkal is!
Hozzászólások
Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.