Ez az olasz, Lazio tartományból származó, búzadara alapú gnocchi recept egyáltalán nem hasonlít a klasszikus, burgonyából készült gnocchira. Tésztagyúrás helyett egy sós grízt készítünk, amiből korongokat szaggatva egy csodás egytálételt sütünk a sütőben. Ahogy a legtöbb olasz ételről elmondható: az egyszerűségében és a kevés, de jó minőségű alapanyagok használatában rejlik a varázsa. A római gnocchi lágyan omladozó búzadarás falatjaiban érezni a vaj simogatását, a szerecsendió előkelőségét, és a parmezán sajt hozzáadott “fűszerességét”, amitől tökéletesen kerek ez az egyszerű, mégis fenséges itáliai ínyencség. Egytálételként önmagában, vagy egy jó kis, bazsalikomos, paradicsom szósszal, és akár ennek csirkemelles kiegészítésével, "köretként" is prezentálhatjuk.
Római gnocchi recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 l tej,
- 30 dkg búzadara,
- 10 dkg vaj,
- 1 ek. só,
- frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint,
- 10 dkg parmezán sajt,
- 2 tojássárgája.
Elkészítés:
- A tejet a sóval, búzadarával és 1-2 ek. vajjal elkezdjük lassan felmelegíteni, folyamatos keverés mellett. Amikor sűrűsödik, még jobban figyelünk az állandó keverésre, nehogy véletlenül odakapjon az edény aljára.
- A sűrűsödés kezdetétől kb. 5 perc alatt meg is fő a búzadara. Ekkor zárjuk is el a főzőlapot, fűszerezzük frissen őrölt szerecsendióval, és keverjük hozzá a reszelt sajt felét.
- Amikor már legalább langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk.
- Kétféleképpen is továbbléphetünk: kiterítjük egy tálcára a főtt darát, és hűtőbe tesszük néhány órára, vagy egy éjszakára, majd nagyobb pogácsa szaggatóval/pohárral köröket szaggatunk belőle, és ezt helyezzük picit egymást fedve egy kivajazott tepsibe. A másik variációban kétfelé vesszük a darát és egy sütőpapírral halmozzuk, majd feltekerjük benne, mint egy rétest/bejglit, és a több órás hűtős pihentetést követően egyszerűen szeletekre vágjuk egy vizezett késsel. Majd ugyanúgy kivajazott tepsibe tesszük, egymást fedve a korongokat.
- A dara korongokat megkenjük olvasztott vajjal, vagy kis darabokban vajat vágunk a tetejükre, megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, amíg meg nem pirul a teteje.