Menemen, a török lecsó

Szaftos, tunkolós egytálétel reggelire

Menemen, török lecsó recept

A tojásos, magyar lecsó ízjegyeire hasonlító, és az izraeli lecsóval, a shakshoukával is szoros rokonságban álló török zöldségétel, a menemen. A török lecsót Törökországban leginkább reggelire fogyasztják, de könnyed, nyári brunchként vagy ebédként is kiválóan megállja a helyét az asztalon. Minél több friss, Napon érett zöldségből készül, és minél szaftosabbra főzzük, annál pazarabb lesz a gasztroélmény. A frissen sült bagett, kifli vagy lepénykenyér tunkolása szinte kötelező a menemennél.

Török lecsó recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 5-6 db paprika vegyesen (TV, kaliforniai, kápia, zöld stb.),
  • 6 db paradicsom,
  • só, bors ízlés szerint,
  • kb. 1-2 tk. oregánó, 
  • egy csipet római kömény,
  • 5 tojás.

Elkészítés:

  1. Kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a hasonlóan kicsire aprított paprikát. Közepes hőfokon pároljuk 5-10 percig. 
  2. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és a kis kockákra vágott paradicsomot, összekeverjük, fűszerezzük és tovább pároljuk így a lecsót.
  3. Ha megpuhultak a zöldségek, és sűrű raguvá értek össze, beleütjük az 5 tojást. Lágyan elkeverjük (ne vigyük túlzásba), és hagyjuk megfőni, de még szaftosra hagyva tálaljuk friss bagettel.

Tippek:

  • A paradicsom héját egy forrázással könnyedén eltávolíthatjuk, ha esetleg nem szeretjük a héját belefőzni a lecsóba.
  • Gazdagíthatjuk az ételt friss, lágy sajttal is, pl. feta jellegű sajttal.

 

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a török lecsóhoz.

Menemen, a török lecsó képek

Ha tetszett a fenti Menemen, török lecsó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló egytálétel recepteket is: Karfiol curry recept, Római, búzadarás gnocchi, Tepsis lecsó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: kaliforniai paprika, paradicsom, tojás, tv paprika, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, lecsó szezon, reggeli, török, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Menemen, török lecsó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató