A tojásos, magyar lecsó ízjegyeire hasonlító, és az izraeli lecsóval, a shakshoukával is szoros rokonságban álló török zöldségétel, a menemen. A török lecsót Törökországban leginkább reggelire fogyasztják, de könnyed, nyári brunchként vagy ebédként is kiválóan megállja a helyét az asztalon. Minél több friss, Napon érett zöldségből készül, és minél szaftosabbra főzzük, annál pazarabb lesz a gasztroélmény. A frissen sült bagett, kifli vagy lepénykenyér tunkolása szinte kötelező a menemennél.
Török lecsó recept
Hozzávalók 4 személyre:
- pár ek. olívaolaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 5-6 db paprika vegyesen (TV, kaliforniai, kápia, zöld stb.),
- 6 db paradicsom,
- só, bors ízlés szerint,
- kb. 1-2 tk. oregánó,
- egy csipet római kömény,
- 5 tojás.
Elkészítés:
- Kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a hasonlóan kicsire aprított paprikát. Közepes hőfokon pároljuk 5-10 percig.
- Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és a kis kockákra vágott paradicsomot, összekeverjük, fűszerezzük és tovább pároljuk így a lecsót.
- Ha megpuhultak a zöldségek, és sűrű raguvá értek össze, beleütjük az 5 tojást. Lágyan elkeverjük (ne vigyük túlzásba), és hagyjuk megfőni, de még szaftosra hagyva tálaljuk friss bagettel.
Tippek:
- A paradicsom héját egy forrázással könnyedén eltávolíthatjuk, ha esetleg nem szeretjük a héját belefőzni a lecsóba.
- Gazdagíthatjuk az ételt friss, lágy sajttal is, pl. feta jellegű sajttal.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a török lecsóhoz.