Tortillára gondolva nekem elsőként mindig a klasszikus mexikói tortilla jut eszembe, amibe mindenféle finomságot pakolunk, felcsavarjuk, meghajtogatjuk és jó nagyokat vacsorázunk belőle. A spanyol tortilla ezzel szemben teljesen más műfaj, mondhatni semmi köze a mexikói verzióhoz. Leginkább ráérős, laktató reggeliként, brunch (breakfast + lunch) szereplőként tudok rá gondolni. A klasszikus spanyol tortilla valójában egy burgonyás omlettet takar, amit Spanyolországban a hagyományos krumplis verzió mellett számos töltelékkel gazdagítva szolgálnak fel. A lila édesburgonya hihetetlen színe annyira inspirált, hogy azt gondoltam nem állhatok meg ennél a két színnél, legyen még vidámabb, még színesebb reggeli belőle, így esett a választásom még néhány zöld és sárga színű zöldségre.
Spanyol tortilla recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db hosszú, lila édesburgonya (kb. 30 dkg),
- pár ek. olívaolaj,
- 7 tojás,
- 3 szál zöldhagyma,
- 1/2 db sárga kaliforniai paprika,
- kb. 5 dkg füstölt sonka,
- 1 kis maréknyi petrezselyem,
- só, bors.
Elkészítés:
- A vékony, félkarikákra vágott édesburgonyát kevés olívaolajon megsütjük.
- Amikor már szinte puha, de még rugalmas, hozzáadjuk az aprított hagymát, paprikát, sonkát, petrezselymet és picit kevergetjük (1-2 percig).
- Röntjük a lazán felvert tojást és közepes hőfokon sütjük (mint az omlettet: az elején óvatosan kevergetve, de vigyázva arra, hogy a serpenyő alját mindig borítsa be mindenhol a tojásos réteg). Amikor már kezd szilárdulni a széleinél, onnantól nincs kevergetés, és, ha kell még alacsonyabb fokozatra vesszük, nehogy megégjen. Kb. 5-8 percre szükség van, hogy átsüljön az alja,
- Ilyenkor jön a tálcás trükk: én úgy szoktam csinálni, hogy a serpenyő méreténél picivel kisebb (műanyag) tányért borítok rá és egy mozdulattal a serpenyő nyelével megfordítom a feje tetejére, a konyhapultra rakva a tányért (miközben a tányért a jobb kezemmel nagyon erősen szorítom a közepén a serpenyő irányába). Majd innen visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, és az kerül alulra, ami eddig felül volt.
- Néhány perc alatt készre sül és tálalhatjuk egy kis plusz zöldfűszerrel megszórva, friss salátával, bagettel vagy paradicsomos piritóssal