Szerintem szuper dolog, ha van időnk arra, hogy a reggelinek, vagyis a napunk elindításának úgy igazán megadjuk a módját. Egy fenséges finomságot készítünk, amit aztán ráérősen, egy friss narancsdzsúsz, kiváló kávé és a szeretteink társaságában elfogyasztunk. Nemcsak a pocakunkat, hanem a lelkünket is feltölti energiával az egész napra. A tükörtojás, bundáskenyér és ham and eggs örök kedvenc sokunknak, de azért mégiscsak jó néha picit továbbgondolni a klasszikus reggeli ételeket. A tortilla omlett pofonegyszerű, mondhatni könnyebb az átlagos omlett sütésénél, mert amikor a trükközős megfordítós rész következne, akkor rádobjuk a tortilla lepényt az omlettre. 10-15 perces munkával az asztalra varázsolhatunk egy ínycsiklandóan gusztusos, sajtos, sonkás omlettet tortilla köntösben.
Tortilla omlett recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 tortilla lap,
- 6 db tojás,
- kb. 10 dkg cheddar vagy trappista sajt,
- 2 nagy szelet füstölt vagy főtt sonka,
- pici (pár ek.) olívaolaj,
- só, bors,
- 1 kis csokor friss zöldfűszer, pl. snidling.
Elkészítés:
- A tortilla omlettet annyi részletben készítsük, ahány főre szeretnénk tálalni. Személyenként 2-3 tojással számoljunk: felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis aprított snidlinget, és egy olívaolajjal meglocsolt, tapadásmentes, forró serpenyőbe öntjük. Hagyjuk, hogy a tojás szétterüljön a serpenyő alján és csak egy picit keverjük, csak annyira, hogy a tojás mindig visszafkerüljön a keverés által keletkezett hézagokba. (Közepes hőfokon sütjük a tojást.)
- Amikor a széleinél látjuk, hogy kezd megsülni az omlett, rádobjuk a tortilla lapot, majd 10-20 másodperc elteltével óvatosan alányúlunk a tojásnak és megfordítjuk.
- Képzeletben elfelezzük: és a félholdra reszelünk egy adag sajtot, rátesszük a sonkát, ismét dobunk rá sajtot, majd ráhajtjuk a tortilla másik felét. 1-2 perc elteltével megfordítjuk, és újabb 1 perc múlva el is zárjuk a főzőlapot, tálalunk: cikkekre vágjuk a tortilla omlettet és friss zöldségekkel kínáljuk.