Ez egy igazi, ünnepi alkalmakra is kiváló, villantós torta. Pikk-pakk elkészíthető, még sütőre sincs hozzá szükség, az íze pedig elmondhatatlanul csokis, mogyorós, krémes és roppanós, egyszerűen mennyei, és mindehhez még dizájnos is. 100%-ban megtestesíti a dolce vita életérzést. Előszeretettel ajánlom az elkészítését kezdők számára is, hiszen néhány, könnyű lépésben, félóra alatt kivitelezhető ez a csodás, étcsokis, mogyorókrémes sajttorta.
Étcsokis, mogyorókrémes sajttorta recept
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
Kekszes alaptészta:
- 25 dkg zabkeksz/vajas keksz,
- 12 dkg olvasztott vaj,
- 2 ek. kakaópor.
Krém:
- 15-20 dkg étcsoki,
- 7 dkg vaj,
- 40 dkg mascarpone,
- 20 dkg mogyorókrém,
- 4 dl hideg habtejszín,
- 2 cs. habfixáló,
- 1 kis maréknyi pirított, darált mogyoró díszítéshez.
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a torta alapját: ledaráljuk a kekszet késes aprítógéppel, összekeverjük a kakaóporral, majd az olvasztott vajjal.
- A sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk egy kanál segítségével, és hűtőbe tesszük a krém elkészítéséig.
- A csokit a vajjal vízgőz fölött, vagy nagyon alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk, félretesszük, kihűtjük.
- A hűtőből kivett, hideg habtejszínt kissé felverjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd kemény habbá verjük fel.
- A kihűlt csokikrémet, mascarponét, mogyorókrémet, és a felvert tejszínhab felét összedolgozzuk, rákenjük a torta kekszes rétegére.
- A megmaradt tejszínhabot óvatosan eldolgozzuk, elsimítjuk a csokis krém tetején, majd a mogyoródarabokkal megszórjuk, és hűtőben tartjuk tálalásig (legalább néhány órát töltsön el a hűtőben tálalás előtt). Ha kellően megdermedt a torta, egy éles késsel vagy vékony keverőlapáttal óvatosan körbevágjuk a torta szélét, a kapcsos forma mellett, körbe, majd ezt követően csatoljuk ki a formát, és emeljük le emelő lapátokkal a sütőpapírral a tortát.