Medvehagymás rizottó pirított mogyoróval

Hello Tavasz!

Medvehagymás rizottó recept

A tavasz első hírnökét, a medvehagymát hívtam segítségül ehhez a rizottóhoz, hogy a friss és lágy ízével életet leheljen belénk, és a tányéron keresztül üzenje, bizony, végre megérkezett. Krémes, szaftos finomság, zöld frissesség és roppanós textúrák találkoznak ebben a fenséges rizottóban. Kötelezően ajánlott hozzá a főzéshez is használt, egy pohárka badacsonyi rajnai rizling elfogyasztása.

Medvehagymás rizottó recept

Hozzávalók kb. 2-4 személyre:

  • kb. 1 l alaplé,
  • 6-10 dkg vaj,
  • 1 csomó zöldhagyma,
  • kb. 25 dkg arborio/carnaroli rizs,
  • 1 dl fehér bor, pl. Villa Sandahl Rajnai rizling 2017,  
  • 1 csokor medvehagyma,
  • só, bors,
  • kb. 5 dkg reszelt parmezán sajt,
  • kb. 1 maroknyi törökmogyoró.

Elkészítés:

  1. A törökmogyorót szilikonos sütőpapírral borított tepsire szórjuk, és 200 fokon 7-8 perc alatt megpirítjuk. Ha kihűlt, egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével ledörzsöljük róla a héját. Aprítógépben vagy mozsárban rusztikusan darabosra törjük.
  2. Egy kis darab vajon megdinszteljük az aprított zöldhagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral. Megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (pár perc).
  3. Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk az alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így lesz szép krémes a rizottó. A főzés során néhányszor még felturbózhatjuk egy-egy kis darab vajjal, csodásan selymesíti a rizottót.
  4. Nagyjából 20-25 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé, kellően szaftossá váljon a rizottó (fontos alapszabály, hogy nem főzzük szét a rizst, még picit al dente). Amikor már szépen megdagadtak a rizsszemek (de még rugalmasak és feszesek), hozzáadjuk a felaprított medvehagyma leveleket. 
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, majd hozzádobunk egy nagy marék reszelt parmezánt. Tálalásnál megszórjuk a pirított, aprított mogyoróval és néhány friss medvehagyma levéllel.

Tippek:

  • Alaplevet készíthetünk néhány zöldségből, pl. vöröshagyma, zeller és sárga/fehérrépa felhasználásával, és természetesen a vasárnapi húslevesből maradt alaplé is tökéletes hozzá.
  • A rizottófőzéshez valóban rizottó rizs szükséges, ezt nem érdemes kispórolni, kerek szemű rizsfajtát érdemes használni, pl. arborio, carnaroli.
  • A rizottó állaga szaftos, selymesen krémes, és közben még feszesek maradnak a rizsszemek, nem pedig a pergős, "rizibizire" hasonlító formavilágot képviseli.

Medvehagymás rizottó pirított mogyoróval képek

Ha tetszett a fenti Medvehagymás rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, Zellerkrémes rizottó recept, Citrusos, lazacos rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: alaplé, arborio rizs, fehér bor, medvehagyma, mogyoró, parmezán sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, medvehagymaszezon, olasz, rizottó, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Medvehagymás rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató