Teriyaki csirke egyszerűen

Ázsiai ízvilág otthon, nettó 20 perc alatt

Teriyaki csirke recept

Mégha ellentmondásosnak is érzed a teriyaki csirke egyszerűen címet, hidd el, nettó 20 perc alatt össze lehet dobni ezt a szuper fűszeres és izgalmas, ázsiai ételt. A teriyaki elnevezés eredetileg egy japán főzési technikát jelölt, de ma már többféle teriyaki szószt is fellelhetünk a boltok polcain, amit valójában pillanatok alatt reprodukálhatunk otthon. Az elkészítése végtelenül gyors és egyszerű. Megpirítjuk a csirkét, nyakon öntjük a házi készítésű teriyaki szósszal, az egészet felturbózzuk pirított szezámmaggal, friss zöldhagymával, és ezzel már be is csempésztük Ázsiát a tányérunkra.

Teriyaki csirke recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell,
  • pár ek. szezám- vagy mogyoróolaj (napraforgóolaj is OK),
  • 2 ek. szójaszósz,
  • 2 ek. víz,
  • 1 púpos ek. méz,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kis darab gyömbér (kisujjpercnyi),
  • 1 ek. rizsecet (ha nincs, alma- vagy fehér borecet is OK),
  • kb. 1 tk. őrölt chili,
  • 1 ek. kukoricakeményítő,
  • 1 kis marék szezámmag.

Elkészítés:

  1. Első lépésként zsiradék nélkül megpirítjuk a forró serpenyőben a szezámmagot. 
  2. Amikor kapott egy kis színt, félretesszük a magokat, és ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a csirkemellet: vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk a csirkét és két lépcsőben, kevés olajon, magas hőfokon körbe sütjük a falatokat. (Fontos, hogy ne egyszerre süssük a csirkét, mert így kevesebb vizet enged és nem párolódni, hanem sülni fog a hús.)
  3. Összeállítjuk a házi teriyaki szószt: kimérjük a szójaszószt, hozzáadjuk a vizet, mézet, belereszeljük a gyömbért, és a fokhagymagerezdeket, beleöntjük az ecetet, fűszerezzük chilivel, majd a keményítővel együtt csomómentesre keverjük.
  4. Az összes, megsült húst visszatesszük a serpenyőbe, nyakon öntjük a teriyaki szósszal. Folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon pár perc alatt besűrítjük (a keményítőtől besűrűsödik a szósz) és ellenőrizzük, hogy elég fűszeres-e. Ha sótlan lenne, sózzuk meg, de ezzel az elején érdemes vigyázni, mert a szójaszósz alapvetően elég sós. 
  5. Ha kész, szórjuk meg a pirított szezámmaggal és tálaljuk rizzsel, frissen vágott zöldhagyma karikákkal.

Teriyaki csirke egyszerűen képek

Ha tetszett a fenti Teriyaki csirke recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ázsiai recepteket is: Édes chilis wokos csirke recept, Kesudiós édes-savanyú csirke recept, Kínai ötfűszeres csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csirkemell, fokhagyma, gyömbér, szójaszósz. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: ázsiai, főétel, gyorsan elkészíthető, húsétel.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Teriyaki csirke recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató