Mégha ellentmondásosnak is érzed a teriyaki csirke egyszerűen címet, hidd el, nettó 20 perc alatt össze lehet dobni ezt a szuper fűszeres és izgalmas, ázsiai ételt. A teriyaki elnevezés eredetileg egy japán főzési technikát jelölt, de ma már többféle teriyaki szószt is fellelhetünk a boltok polcain, amit valójában pillanatok alatt reprodukálhatunk otthon. Az elkészítése végtelenül gyors és egyszerű. Megpirítjuk a csirkét, nyakon öntjük a házi készítésű teriyaki szósszal, az egészet felturbózzuk pirított szezámmaggal, friss zöldhagymával, és ezzel már be is csempésztük Ázsiát a tányérunkra.
Teriyaki csirke recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell,
- pár ek. szezám- vagy mogyoróolaj (napraforgóolaj is OK),
- 2 ek. szójaszósz,
- 2 ek. víz,
- 1 púpos ek. méz,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kis darab gyömbér (kisujjpercnyi),
- 1 ek. rizsecet (ha nincs, alma- vagy fehér borecet is OK),
- kb. 1 tk. őrölt chili,
- 1 ek. kukoricakeményítő,
- 1 kis marék szezámmag.
Elkészítés:
- Első lépésként zsiradék nélkül megpirítjuk a forró serpenyőben a szezámmagot.
- Amikor kapott egy kis színt, félretesszük a magokat, és ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a csirkemellet: vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk a csirkét és két lépcsőben, kevés olajon, magas hőfokon körbe sütjük a falatokat. (Fontos, hogy ne egyszerre süssük a csirkét, mert így kevesebb vizet enged és nem párolódni, hanem sülni fog a hús.)
- Összeállítjuk a házi teriyaki szószt: kimérjük a szójaszószt, hozzáadjuk a vizet, mézet, belereszeljük a gyömbért, és a fokhagymagerezdeket, beleöntjük az ecetet, fűszerezzük chilivel, majd a keményítővel együtt csomómentesre keverjük.
- Az összes, megsült húst visszatesszük a serpenyőbe, nyakon öntjük a teriyaki szósszal. Folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon pár perc alatt besűrítjük (a keményítőtől besűrűsödik a szósz) és ellenőrizzük, hogy elég fűszeres-e. Ha sótlan lenne, sózzuk meg, de ezzel az elején érdemes vigyázni, mert a szójaszósz alapvetően elég sós.
- Ha kész, szórjuk meg a pirított szezámmaggal és tálaljuk rizzsel, frissen vágott zöldhagyma karikákkal.