Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

12 kedvenc receptem

Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

Pontosan 12 évvel ezelőtt, fruska korom egy februári délutánján huppantam le a konyhaasztalhoz, hogy megírjam életem első blogposztját egy alig kivehető "gasztrofotó" kíséretében. Sokat köszönhetek az első krémleves receptnek. Kinyitotta annak a csodálatos kulináris világnak a kapuját, amelyben tökéletesen otthon és szabadnak érzem magam, és ahol minden eltöltött pillanat boldogsággal ajándékoz meg.

Hálás vagyok az ételeknek, fűszereknek, illatoknak, hogy megannyi sikerélménnyel jutalmaznak meg. Hálás vagyok minden új ízkombinációért, és elrontott macaronért, túlsózott raguért, hogy folyamatosan fejlődésre sarkallnak. És persze nem lehetek elég hálás a férjemért, családomért, barátaimért, akik tiszta szívvel mellettem állnak, és kóstolnak velem ezen az úton. Köszönöm nektek is, kedves Olvasóim, hiszen nélkületek nem lett volna elég motivációm a 12 évnyi gasztroblogoláshoz. Elképesztően sokat jelent egy-egy elejtett dicséretetek, visszajelzésetek, gőzerővel hajtja főzési gépezetemet, kísérletezési kedvemet.

A 12. évforduló örömére kiválogattam a személyes kedvenceimet a receptjeim közül. Íme az éppen aktuális, top 12-es receptlistám.

12. Sajtkrémes márvány brownie

Nagyon régi, talán több mint tíz éves recept, de szemérnyit sem veszített az értékéből, még mindig az egyik kedvenc brownie-m.

Sajtkrémes márvány brownie

11. Epres frangipane pite

Ezzel a mandulás, habos gyümölcsös csodával bármikor le lehet kenyerezni, egyszerűen nem tudok betelni vele. Az eper mellett jól áll neki például a málna, áfonya, szeder, ribizli és a körte is.

Epres frangipane pite

10. A Lángos

Egy igazi hazai kedvenc recept, amit otthonról, Anya receptgyűjteményéből hoztam. A létező legegyszerűbb, legolcsóbb lángos recept, de mégis mindig telitalálat.

A Lángos

9. Konfitált kacsacomb

A zsírban sütés, tárolás, azaz konfitálás módszerével szemérmetlenül omlós kacsacombot lehet készíteni, már-már vetekszik a kemencében sütött kacsa ízélményével. Érdemes egyszer kipróbálni.

Konfitált kacsacomb

8. Olasz húsgombócos paradicsomleves

A szívem csücske az olasz gasztronómia, rajongok mindenért, ami egy itáliai konyhában történik. Ebben a levesben megelevenedik szinte minden, amiért oda vagyok az olasz ízekért: paradicsom, bazsalikom, parmezán sajt és fokhagyma szívmelengető, krémes kiadásban.

Olasz húsgombócos paradicsomleves

7. Indiai vajas csirke 

Kicsi korom óta szeretem a csípős, pikáns ízeket. Így az indiai konyhával az első találkozás pillanatától jóban vagyunk, nagy kedvencem az indiai vajas csirke. Ha van időm naan kenyeret is sütni hozzá, úgy érzem otthoni gourmet-élményben van részem.

Indiai vajas csirke

6. Pad thai

A spontán, toszkán Mammával való közös főzésem után a pad thai megtanulása volt a legmeghatározóbb kulináris élményem Thaiföldön. Az alapanyagok beszerzéséhez egy hihetetlen, turistamentes helyi piacra látogattunk el, ahol mindenféle földi jót és furcsaságot lehetett kapni, és bár izgalmas, ismeretlen gyümölcsöket, street foodokat kóstolhattam, bevallom akadt egy-egy olyan, amire azért nemet mondtam.

Pad thai

5. Pastel de nata

Ennek a sütinek bizony nászút íze van. Ahogy elkezdenek szállingózni a csodásan aromás illatok a sütőből, egyből visszarepülök az időbe, és ahogy beleharapok az első falatba, tűpontosan megelevenülnek a portugál emlékeim. Egy életre rabul ejtett.

Pastel de nata

4. Nagybetűs Kifli

A valaha sütött, leginkább pékségbeli színvonalra hajazó, szerényen bevallhatóan is tökéletes kifli recept, amit rendszeresen megsütök.

Nagybetűs Kifli

3. Házi pulled pork ciabattában

Itt két legyet ütök egy csapásra, hiszen odáig vagyok ezért a szuperfűszeres, extra szaftos ízbombáért, és az egyik kedvenc, és legtöbbet sütött kenyérfélémbe, ciabattába töltöttem egy kis káposztasalátával. Azt hiszem, nem is szükséges tovább ragozni.

Házi pulled pork ciabattában

2. Habos pisztáciakrém torta

Pisztáciamániás vagyok, krónikusan. Bocsánat, de nekem bejgliből is a pisztáciás az, ami mindent visz. Ez a pisztáciahabos torta az első pár évből származik, nemesen egyszerű, de szemtelenül pisztáciás, szóval hatalmas kedvenc.

Habos pisztáciakrém torta

1. Assassina spagetti

Dunát lehet rekeszteni a tészta receptekből a blogon, és nagyon nehezen tudtam csak kiválasztani egyet az olasz pasták közül. Ez az aktuális kedvencem, ami azért is különleges, mert nem vízben, hanem csípős paradicsomszószban sütjük, főzzük és ettől valami brutálisan finom íze lesz. Még videót is készítettem róla.

Assassina spagetti

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Tucatnyi éve ízzel-lélekkel képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Megint segít a séf, Lidl szakácskönyv

Megint segít a séf

Elérhető a Lidl konyha legújabb szakácskönyve

    Segít a séf, új Lidl szakácskönyv

    Szakácskönyv beszerzésre fel

    Segít a séf: megjelent a Lidl Konyha új receptgyűjteménye

      Márton napi főzősuli IKEA módra

      Márton napi főzősuli IKEA módra

      Liba napok svéd kiadásban

        Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

        Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

        Betyárjó falatozás a Lidl szakácskönyv bemutatóján

          A főzés mindenkié, Lidl szakácskönyv

          A főzés mindenkié

          Színvonalas Lidl Konyha szakácskönyv az ünnepekre

            Egy falat Róma

            Egy falat Róma

            Az olasz gasztronómia fővárosában jártunk

              Lidl borvacsora

              "A bor ősszel édesült szerelem"

              Borvacsora Lidl kiadásban

                Déli illatok az olasz Krizia étteremből

                Déli illatok az olasz Krizia étteremből

                Fergeteges autentikus olasz vacsoraest

                  Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                  Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                  Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                  Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató