Nehéz lenne két teljesen egyforma muszaka receptet találni akár a szakácskönyvekben, akár az internetes oldalakon. Mindenki egy picit másképp főzi-süti ezt a remek görög egytálételt. Még sosem készítettem ilyet, de az igazi muszaka ízét és emlékét felidézve és egy korfui recept alapján sikerült összehoznom. Bár sok ideig kell bíbelődni a konyhában, hiszen a sütéssel együtt. kb. 3 óráig tart a muszaka gyártás folyamata, de megéri a munkát, hiszen egy igazi, hamisítatlan görög hangulatot varázsolhatunk a konyhánkba, mintha egy görög tavernában ebédelnénk.
Muszaka recept
A muszaka hozzávalói 4 személyre:
- 1 szép, nagyobb padlizsán (kb. 40 dkg)
- 50 dkg darált hús (Görögországban többnyire bárányból készítik, én most sertéshúsból főztem)
- 4 db közepes burgonya,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- olívaolaj,
- 7 dl tej,
- 3 evőkanál liszt,
- só, bors,
- cayenne bors,
- oregánó,
- 1 egész fahéj,
- 1 babérlevél,
- kakukkfű,
- reszelt sajt,
- szerecsendió,
- vaj a tepsi kikenéséhez
A muszaka sütés lépései:
- Elsőként megtisztítjuk a padlizsánt és kb. kisujjnyi vastag karikákra szeleteljük, alaposan beszórjuk mindkét oldalukat sóval és így állni hagyjuk. A krumplikat megmossuk és hajában megfőzzük őket, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
- A muszaka húsraguhoz olívaolajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk és ezt követően hozzákeverjük a paradicsomot. Ízesítjük egy egész babérlevéllel, fahéjdarabbal, sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel és sok oregánóval. Kb. fél órán keresztül pároljuk a ragut és közben kóstolgatjuk, hogy még mi hiányzik belőle.
- A padlizsán szeleteket hideg vízzel alaposan lemossuk és picit megnyomkodjuk, hogy távozzon belőlük az a kellemetlen kesernyés íz, amiért sokan nem szeretnek padlizsánt enni és főzni, sütni. Ezt követően csöppnyi olívaolajon grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütjük néhány perc alatt.
- Elkészítjük a besamel mártást: 7 dl tejből, 3 evőkanál lisztből és ízesítve pici szerecsendióval, sóval, borssal, fokhagymaporral, a lisztet kevés tejjel alaposan, csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állagú nem lesz.
- Most pedig következhet a rétegelés: vajjal kikent tepsibe (a görögök általában agyag cserépedényekben sütik, ezért most egy négyszögletű kerámia sütőtálba tettem én is) legalulra a megpucolt, főtt burgonya karikákat fektetjük, erre a grillezett padlizsánokat, a húsragut, majd ismételten a krumplit, padlizsánt és husit, a tetejét nyakon öntjük a besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ha kerámiatálban sütjük, akkor hideg sütőbe tesszük és magas hőfokon kb. 45 percig addig sütjük, amíg a tetején szépen megpirul a sajt.