Brokkolis, currys csirke

Tepsis, egzotikus szárnyas vele sült rizzsel

Brokkolis, currys csirke recept

Mennyei, ázsiai ízvilágra hajazó, gazdag csirkés egytálétel, sütőben sült rizzsel, édeskés krémességgel és a brokkoli könnyedségével. Este negyedóra alatt előkészíthetjük a tepsibe, és másnap ebéd előtt csak be kell dobni a sütőbe. Fantasztikus, amit egymással művelnek ezek a jó kis alkotóelemek attól, hogy mind együtt sülnek a tepsiben. Nekem nagy kedvencem a currys-kókusztejes kombináció, de a klasszikusabb ízek kedvelőinek is mutatok néhány tippet, alternatívát a recept továbbgondolásához.

Brokkolis, currys csirke recept

Hozzávalók 6 főre:

  • 1 kg csirkemell filé,
  • 1 fej brokkoli,
  • 25 dkg jázmin vagy basmati rizs,
  • 7 dl kókusztej,
  • 1 db lime,
  • 2-3 tk. curry,
  • 1 kk. édeskömény,
  • só, bors,
  • pár ek. olívaolaj.

Elkészítés:

  1. A brokkolit előfőzzük: megtisztítjuk, rózsáira szedjük, összevágjuk, és felforralt, sós vízben főzzük kb. 5 percig, alacsony hőfokon.
  2. A csirkemellet kisebb, vékony darabokra vágjuk (így klopfolásra sincs szükség).
  3. Elkészítjük az öntetet: kifacsarjuk a lime levét, összekeverjük curryvel, sóval, borssal, köménnyel, majd a kókusztejjel.
  4. A sütőpapírral bélelt tepsit meglocsoljuk olívaolajjal, kibéleljük a csirkeszeletekkel, sózzuk, ezt is megszórjuk curryvel, majd egyenletesen elhelyezzük rajta az előfőzött brokkoli darabokat. A rizst átmossuk, lecsepegtetjük és megszórjuk a brokkolis csirkét úgy, hogy minden részre jusson a rizsből.
  5. Az egészet nyakon öntjük a kókusztejes öntettel, lefedjük alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig, amíg átpuhul a hús, és a rizs. Kb. 5-10 percet fólia nélkül pirítjuk. Szükség esetén további kókusztejjel vagy tejszínnel meglocsolhatjuk, ha még szaftosabbra szeretnénk (a rizs rendesen be fogja szívni az öntetet magába).

Tippek:

  • A tetejét frissen, tálalás előtt megszórhatjuk aprított korianderrel.
  • Curry, lime, kömény kombináció helyett bármilyen más zöldfűszerrel, vagy csak sóval, borssal, fokhagymával, akár pirospaprikával is jól működik a csirkés, rizses brokkoli ízesítése.
  • Kókusztej helyett főzőtejszínt, rizstejet, alaplevet vagy egy kicsi fehérbort is használhatunk folyadék gyanánt. A bort leszámítva viszont fontos a 6-8 dl körüli mennyiség, hogy legyen tere a rizsnek megpuhulni, megnőni.
  • A tetejére akár sajtot is reszelhetünk. 

Brokkolis, currys csirke képek

Ha tetszett a fenti Brokkolis, currys csirke recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Cukkinibundás csirkemell recept.

További receptötletek a hozzávalókból: brokkoli, csirkemell, curry, kókusztej, rizs. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: ázsiai, egytálétel, főétel, rakott.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

1 hozzászólás

Profile picture for user Krisztina Székely-Katona
Krisztina Szék…
Elkészítettem, és isteni lett! 😊 Igaz, garam masala keverékem volt itthon és nem curry, a tetejére pedig pirított sós mogyorót szórtam az utolsó 5-10 percre, de nagyon finom lett! 😊 Köszi Márti!🤗
· 2021. 11. 01., h – 14:20

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Brokkolis, currys csirke recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató