Cukkini lasagne

Olasz klasszikus gluténmentes verzióban

Cukkini lasagne recept

Nagy kedvencem a klasszikus olasz lasagne tésztából, paradicsomos raguval és besamel mártással, ahogy annak a módját meg kell adni. Ez persze nem zárja ki a gondolataimból azt, ha ránézek két formás cukkinire, ne jusson eszembe "lasagne tésztaként" felhasználni őket és ezáltal lisztmentes, könnyed verziójú lasagne-t sütni. A darált húsos ragu hagyományos, olasz módon készült, viszont a besamel mártást most elhagytam, és csak cukkini szeletekkel rétegeztem a húst, mozzarella gombócokkal a tetején. Annyira ízlett a végeredmény, hogy ez a finomság gyakori vendég lesz az asztalunkon, újra és újra el fogom készíteni.

Cukkini lasagne recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg darált hús (marha/sertés vegyesen, vagy pulyka),
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy sárgarépa,
  • kb 2-3 db zellerszál,
  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • kb. 0,5-1 dl fehér bor,
  • só, bors, friss bazsalikom levelek,
  • 2 nagyobb darab cukkini,
  • pici olívaolaj,
  • kb. 20-25 dkg mozzarella.

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a "soffrittot", azaz pirított zöldségalapot: a zöldségeket egészen apróra reszeljük, vagy még egyszerűbb, ha mindet késes aprítógépben ledaráljuk és együtt megpirítjuk kevés olívaolajon kb. 5-7 perc alatt. Fogjuk érezni a pirított zöldségek illatát, és a színük is picit kifakul, ekkor kivesszük és félretesszük.
  2. Ha szükséges, még öntünk egy kis olívát a serpenyőbe, és magas hőfokon megpirítjuk benne a húst, majd felöntjük a borral, 1-2 perc után pedig a paradicsomkonzervvel. Visszatesszük a pirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt közepes hőfokon puhára főzzük. A kész ragut friss bazsalikom levelekkel gazdagon megszórjuk.
  3. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk (de akár maradhat rajta a héja, ha szeretjük) és vékony szeletekre vágjuk (legyen azért egy kis tartása, hogy intenzívebben érezhessük az ízét), enyhén megsózzuk.
  4. Az üveg vagy kerámia tál alját vékonyan megkenjük olívaolajjal, és elsőként cukkini szeleteket helyezünk egymás mellé, vagy akár picit fedésben egymással, majd pakolunk rá egy kis hús réteget, és újra cukkinit.
    Cukkini lasagne rétegezés
  5. Mindaddig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
    Cukkini lasagne készítés
  6. Próbáljunk úgy sakkozni, hogy a tetejére hús kerüljön, amit gazdagon kidíszítünk mozzarella golyókkal vagy szeletekkel.
  7. 180 fokon sütjük kb. 30 percig, és amíg rápirul a sajt (a végén egy kis grill fokozattal tudunk pirítani a sütőben).

Cukkini lasagne képek

Ha tetszett a fenti Cukkini lasagne recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cukkini, darált hús, fokhagyma, hámozott paradicsom, mozzarella, sárgarépa, zeller. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, húsétel, olasz, rakott.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Cukkini lasagne recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató